5 tips om een boete in Frankrijk te voorkomen

Met de camper op vakantie is één van de hoogtepunten van het jaar, maar als u tijdens uw reis een boete ontvangt kan dit toch een nare bijsmaak geven aan uw vakantie. In Frankrijk wijken de regels vaak af van de Nederlandse wetgeving. De volgende tips kunnen u helpen een boete te voorkomen en zo extra kosten van uw vakantie te voorkomen.

Tip 1: Gebruik uw telefoon niet op de weg

De Franse regering is streng in het telefoongebruik achter het stuur. Volgens de Franse regering worden 10% van de dodelijke slachtoffers op de weg veroorzaakt door telefoongebruik achter het stuur. U mag uw telefoon niet in het zicht hebben en ook niet gebruiken op de vluchtstrook. Zorg ervoor dat uw telefoon goed is opgeborgen, dit kan u een boete van €135 besparen!

Tip 2: draag tijdens het rijden in uw camper altijd vaste schoenen
In Nederland is het niet verboden om met uw slippers achter het stuur te stappen. U kunt echter wel verantwoordelijk worden gesteld als u een ongeluk heeft veroorzaakt. In Frankrijk staat het ook niet in de wet dat u geen slippers mag dragen in de auto, maar er worden wel boetes voor uitgedeeld! Wij raden aan om dichte schoenen (of sandalen) aan te trekken.

Tip 3: Rijdt u door Parijs? Vergeet dan de milieusticker niet!
Vanaf 1 januari 2017 is het verplicht om in Frankrijk een ecolabel op uw vooruit te plakken als u op de Boulevard Périphérique (rondweg Parijs) rijdt. Op deze manier probeert Frankrijk de uitstoot van auto’s tegen te gaan. In Frankrijk zijn in Lyon en Grenoble vergelijkbare permante milieuzones ingesteld. De kosten voor het ecolabel zijn €4,80 incl. verzendkosten. Zorg dat u voorbereid bent en een milieusticker koopt, dit bespaart u een boete!

Tip 4: Het signaleren van flitspalen is verboden in Frankrijk
Nederlandse navigatiesystemen geven aan wanneer er een flitspaal in de buurt is. In Frankrijk is dit verboden. Als u toch gebruik maakt van een navigatiesysteem met flitspaalsignalering riskeert u een boete van €1500!

Tip 5: verplichte attributen om mee te nemen in uw camper
Heeft u tijdens uw reis een ongeluk gehad, dan bent u verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij u te hebben.
Zodra u pech heeft, dient de veiligheidsdriehoek 30 meter achter uw camper te plaatsen. Op de snelweg mag u geen gevarendriehoek plaatsen aangezien dit te gevaarlijk is! Het veiligheidshesje dient u bij ongelukken aan te trekken voordat u de camper verlaat. U moet het hesje op een bereikbare plaats hebben liggen, niet in de kofferbak. Heeft u geen veiligheidshesje in uw auto, dan kunt u een boete ontvangen van €135.

Bonustip: Heeft u toch een boete ontvangen, betaal deze dan snel!
Betaalt u de boete binnen 15 dagen dan betaalt u een verlaagd tarief. Betaalt u de boete later dan 45 dagen dan wordt de boete tot 3 keer zo veel verhoogd. Betaal uw boete dus op tijd om nog meer kosten te voorkomen!