Camperreis Kroatie

Camperreis Kroatie

Kroatië is een prachtig vakantieland. Je vindt er allerlei historische steden, een prachtige kustlijn en indrukwekkende watervallen. Kortom: daar moet je geweest zijn. Wil jij met de camper langs het mooie Kroatië reizen? Dan ben je hier op de juiste plek. 

In deze blog bespreken wij de kosten van de reis, wanneer je het beste kan gaan, de regels én de mooiste plekjes van het land. En geloof ons: dat is absoluut de moeite waard. 

Dit blog is onderdeel van het hoofdblog “Camperreizen in Europa“.

20220922 164816 | Camper Deluxe

Inhoudsopgave

De kosten van de reis

Laten we direct beginnen bij het minst leuke deel van elke vakantie: de kosten. Wanneer je ervoor kiest met de camper naar Kroatië te gaan moet je waarschijnlijk een camper huren. Waar kan je dit dan het beste doen, zonder al teveel geld kwijt te zijn? Wij raden je aan een camper in Nederland te huren. Dit kan uiteraard makkelijk via onze website.

Het eerste voordeel is dat je altijd in het Nederlands kan communiceren. Huur je een camper in Kroatië waarbij dit niet kan, dan is dat best vervelend. Stel je voor dat er iets niet goed blijkt te zijn, maar de verhuurder spreekt geen Engels (of jij niet)? Ook moet je er dan maar vanuit gaan dat alles goed is geregeld. Bij ons heb je verschillende uitvoeringen die je kan huren. Hierdoor maak je het zo duur als je zelf wil. Dit kan al voor onder de 100 euro per dag.

En dat niet alleen. Wanneer je een camper huurt in Nederland ben je vaak ook wel iets goedkoper uit. Een camper huren in Kroatië is namelijk best populair onder de toeristen. En op de weg ernaar toe rij je ook door verschillende landen. Misschien kan je daar een bezoek brengen aan de highlights om de reis nóg wat leuker te maken? Het is in ieder geval erg makkelijk te combineren. En bonus: je bent ook geen geld kwijt aan dure vliegtickets.

Regels om rekening mee te houden

Ieder land heeft zo zijn eigen regels. En Kroatië is daarin absoluut geen uitzondering. Het is dan ook belangrijk dat je goed voorbereid op vakantie gaat zodat jouw camperreis soepel verloopt. Om jou hier zo goed mogelijk bij te helpen hebben wij de belangrijkste regels hieronder op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat je te wachten staat.

Verkeersregels

Het verkeer in Kroatië kent zijn eigen regels. De belangrijkste regels voor jouw camperreis hebben wij hieronder omschreven.

 • Het is verboden de telefoon vast te houden tijdens het rijden, zowel op de fiets als in de auto en camper

 • Maximale toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille boven de 24 jaar

 • Bestuurders jonger dan 24 jaar mogen absoluut geen alcohol gehad hebben en de toegestane alcoholgehalte is dus 0,0 promille

 • Je moet rechts rijden en links inhalen

Ook gelden er voor de camper maximumsnelheden:

 • Binnen bebouwde kom: 50 km/u

 • Buiten bebouwde kom: 80 km/u

 • Autowegen: 80 km/u

 • Snelwegen: 90 km/u

Waarschijnlijk ben je ook benieuwd naar de kosten voor een parkeerplaats in Kroatië. Daarom bespreken we dat ook nog even kort. In de verschillende regio’s kunnen de tarieven behoorlijk erg variëren. Hoeveel je exact moet betalen is dus moeilijk te zeggen. Vaak kan je gelukkig eenvoudig met je telefoon betalen. Ook staan overal wel bordjes in de buurt met daarop het tarief én hoe lang je er maximaal geparkeerd mag staan.

Tolwegen

In veel landen zijn er tolwegen. We hebben er een heel artikel over geschreven: Tolwegen in Europa

In Kroatië is dit ook het geval. Gelukkig is dit behoorlijk eenvoudig geregeld. In principe zijn alle autosnelwegen tolwegen, behalve de snelweg rond de hoofdstad Zagreb. 

Op elk gedeelte betaal je tol ongeacht de lengte van de route. Je kan bij de verschillende tolpoortjes een tolbadge kopen. Er wordt in Kroatië vrij streng op gecontroleerd, ook als je met de camper weg bent. Zorg dus dat je de tol goed hebt geregeld om zo boetes te voorkomen. 

Deze boetes moet je overigens vaak ter plaatse betalen, dus het is handig om contant geld bij je te hebben. Gewoon voor het geval dat.

Wat neem je mee tijdens je camperreis door Kroatië?

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij een camperreis door Kroatië. Wanneer er onderweg iets gebeurt ben je altijd voorbereid. Daarom hebben wij hieronder een checklist gemaakt met spullen die je mee moet nemen tijdens de reis. Soms zijn faciliteiten namelijk niet in de buurt.

 • Verbandtrommel

 • Set reservelampen

 • Reflecterend veiligheidsvest

 • Flesjes water

 • Opladers voor de mobiele telefoon

 • Zonnebrand

De mooiste plekjes van Kroatië: van historische steden tot beroemde plitvice meren

Dus, welke absolute hoogtepunten zijn niet te missen wanneer je met de camper naar Kroatië gaat? Wij zijn zo vrij geweest om de mooiste steden, natuurparken, stranden en watervallen op een rijtje te zetten. Wanneer je op pad gaat weet je dan zeker dat je niks mist en de beste route hebt gekozen!

Zagreb

Laten we maar beginnen met de hoofdstad van Kroatië: Zagreb. Dit kan je niet missen wanneer je een camperreis door Kroatië maakt. Het is meer gelegen in het Noorden waardoor er geen zee in de buurt is. Maar dat is zeker niet erg, want er is genoeg te beleven. Zo kan je enorm lekker eten in verschillende restaurants en een kijkje nemen in de Kroatische keuken. Denk maar eens aan heerlijke ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten.

De plitvice meren

We hebben ze natuurlijk net al even kort benoemd. Maar het nationaal park Plitvice kan je niet missen. Ondanks dat je verschillende routes kan afleggen adviseren wij je hier onderweg toch even langs te gaan. De meren zijn een bezienswaardigheid op zichzelf en in deze prachtige natuur kan je even heerlijk tot rust komen. Zo is het water enorm helder blauw: dat ga je in Nederland écht niet vinden. Ook zijn er genoeg campings in de buurt van het park waar je kan overnachten.

Eilandhoppen

De eilanden in Kroatië moet je eigenlijk ook bezoeken. Anders is de camperreis door Kroatië niet compleet. De eilanden zijn één van de bekendste highlights van het land. Zo kan je langs Brac, Krk, Hvar en Vis. Zo kan je op Hvar heel goed feesten tot in de late uren en op Brac prachtige en rustige dorpjes bezoeken.

De eilanden bieden een prachtig uitzicht met mooie stranden. Je vindt de meeste van deze eilanden in het Zuiden van Kroatië. Je moet er dus wel een stukje voor rijden, maar ook hier zijn genoeg camperplaatsen in de buurt waar je kan overnachten. Omdat de eilandjes ieder best klein zijn heb je ook maar een paar dagen nodig om alles te zien.

Dubrovnik

Tot slot is de stad Dubrovnik ook mooi om mee te nemen in de route. Er zijn genoeg campings te vinden en bovendien is het nationaal park Mljet vlakbij de stad te vinden. Je kan de stad en het nationale park dus ook combineren tijdens je tripje. De havenstad biedt een unieke beleving waar je niet alleen lekker kan eten, maar ook veel kan beleven.

Zo kan je een wandeling maken over de oude stadsmuren wat een mooi uitzicht biedt op de zee. Ook zijn er nog veel oude gebouwen te zien die de stad een unieke uitstraling geeft. Denk maar eens aan fort Revelin of Minceta. Ook kan je, voor de Game of Thrones fans onder ons, een tour maken langs de locaties waar de serie gefilmd is. Misschien herken je het wel!

Conclusie

Wil je nou een camperreis door Europa maken, in plaats van alleen Kroatië? Dat is een ervaring die jou je hele leven bij zal blijven. Wil je hier meer over weten? Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden en welke bezienswaardigheden je niet kan missen.

We schreven al eerder een artikel over: Camperreis Denemarken, Camperreis Noorwegen en met de Camper naar Spanje.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.