Camperreis Noorwegen

Camperreis Noorwegen

Wil jij een camper rondreis maken in Noorwegen? Dan ben je bij ons op de juiste plek. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten, vóór je op vakantie gaat. Zo vertellen we over de mooiste plekken om heen te gaan en de verschillende tolwegen die je tegen kan komen.

En dat niet alleen: we gaan in op wat wél en niet is toegestaan tijdens jouw campervakantie. Op die manier ga jij goed voorbereid op vakantie. En geloof ons: Noorwegen is een prachtig land en de moeite meer dan waard.

Dit blog is onderdeel van het hoofdblog “Camperreizen in Europa“.

20220922 164816 | Camper Deluxe

Inhoudsopgave

Camper huren voor de reis

Wil jij een camperreis naar Noorwegen maken? Je kan dan vanaf Nederlander in de camper, of eerst met het vliegtuig naar Noorwegen. Dit is ook een kwestie van eigen voorkeur.

Over beide valt dus ook wat te zeggen. Zo is een camper huren in Nederland goedkoper. Maar goed, je bent dan ook langer bezig. Een camper huren in Nederland kost gemiddeld tussen de 330 en 1000 euro per week.

In Noorwegen kan een camper tot wel 250 euro per dag kosten. Een behoorlijk verschil. Het loont dus waarschijnlijk om vanuit ons kikkerlandje met de camper op pad te gaan. Iets om goed in je achterhoofd te houden dus.

Wil je in Noorwegen een camper gaan huren? Er zijn in Noorwegen genoeg verschillende camper verhuurders. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Zorg wel dat je op tijd een camper huurt. Als je dit op het laatste moment doet ben je vrijwel altijd duurder uit en zijn er ook minder campers beschikbaar.

De mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen

Je gaat een camper rondreis maken in Noorwegen. Welke plekken zijn dan de moeite waard? Hieronder benoemen wij een aantal mooie plekjes in Noorwegen die je gezien moét hebben. Het land leren kennen was nog nooit zó simpel!

De Noorse fjorden

Fjorden zijn ooit ontstaan door uitgesleten gletsjers. Zo’n fjord staat dan ook altijd in verbinding met de zee. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht. Iets waar het hoge noorden ook om bekend staat.

En welke fjorden kan je dan het beste bekijken? Het Sognefjord in West-Noorwegen is een aanrader. Dit is de derde langste fjord ter wereld! Je kan met de camper makkelijk stoppen in de omliggende dorpjes, Vanaf daar kan je naar de fjord toe.

Verder is de Naeroyfjord ook erg populair. Deze is zelfs door de UNESCO genoteerd. Je hebt uitzicht op de Noorse, rode huisjes en watervallen. Dat is zeker de moeite waard om te bezoeken. De diepe fjorden zijn een erg populaire bestemming onder toeristen.

Nationale parken van Noorwegen

Een ander pareltje zijn de nationale parken van Noorwegen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld naar het Jotunheimen National park. Je kan maar liefst 50 verschillende routes afleggen.

Ideaal tijdens een camperrondreis. Er zijn speciale routes voor ouders met kinderen, beginners en echte wandelaars. Wanneer er sneeuw ligt kan je op sommige plekken in dit park zelfs een hondensleetocht maken. Uiteraard kan je ook je eigen route afleggen, als je dit maar veilig doet.

Een ander nationaal park waar je een mooie route kan afleggen is het Jostedalsbreen National park. Eigenlijk is dit één grote gletsjer met veel zijarmen. Tevens heb je de mogelijkheid om alle flora en fauna te bekijken in de botanische tuin.

Ook kan je samen met een gids een tour maken. Je kan gaan voor bijvoorbeeld een familietocht met kinderen of een hike van meerdere uren. Je kan ook met de boot, om vervolgens te wandelen naar de gletsjer.

Bergen

Een camperreis door Noorwegen is niet compleet zonder een berg te hebben gezien. En gelukkig heb je die in Noorwegen genoeg. De hoge bergen zijn ook erg populair onder toeristen. Zo is de Galdhøpiggen berg maar liefst 2469 hoog. Het is ook direct de hoogste berg van Noord-Europa!

Deze is te vinden in het Jotunheimen National Park. De berg is het best te bereiken via de Juvasshytta-berghut. deze ligt op de berg en is een kleine 30 minuten rijden vanuit het dorpje Lom. Je kan een begeleide excursie maken. Je gaat dan met een groepje de berg beklimmen.

En wees gewaarschuwd: dit vergt wel wat uithoudingsvermogen. Ook mogen kinderen onder de 7 jaar niet mee. Op de top van de berg krijg je een hapje en warm drankje. Het uitzicht is de zware klim dubbel en dwars waard. Door Noorwegen reizen is het mooiste als je óók een berg hebt beklommen.

Noorderlicht

Wanneer je naar Noorwegen gaat kan je ook het Noorderlicht bekijken. Dit natuurfenomeen is enorm geliefd onder de reizigers. Maar goed, waar kan je het Noorderlicht bekijken? In principe in heel Noorwegen.

Wil je je kansen vergroten? Ga dan naar de Spitsbergen eilanden (Svalbard). De eilanden liggen een stukje van het vasteland. Daardoor heb je meer kans om het licht te zien in de winterperiode. Op het Europese vasteland is dit natuurlijk ook mogelijk, maar de kans is kleiner.

Camperreis Noorwegen: belangrijke regels

Wanneer je een camperreis door Noorwegen maakt zijn er een aantal regels om rekening mee te houden. Deze regels zijn nog altijd niet bij iedereen bekend. En het kan vervelende gevolgen hebben wanneer je deze regels (per ongeluk) overtreedt. Hieronder zetten wij de belangrijkste regels op een rijtje.

Wildkamperen

Wil jij wildkamperen met de camper? Dit mag maximaal drie dagen volgens het zogenoemde allemansrecht. Echter mag er binnen een straal van 150 meter géén huis staan. Op die manier wil de overheid voorkomen dat lokale bewoners last hebben van kampeerders.

Wanneer je tijdens de camperrondreis gaat wildkamperen met de camper moet je genoeg eten en drinken bij je hebben. Ook is een chemisch toilet erg aan te raden. Soms is de dichtstbijzijnde stad namelijk een flink stukje rijden. 

Lees meer over wildkamperen met de camper.

Tolwegen

Ook in Noorwegen krijg je te maken met tolwegen. Hou daar goed rekening mee, om zo te voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Het grote voordeel: je hoeft zelfs niks te regelen.

De rekening ontvang je namelijk pas achteraf. Er hangen overal camera’s boven de weg die jouw kenteken registreren. Uiteraard kan je ook een tolbadge nodig. Deze leg je aan de binnenzijde van je voorruit. Door het gebruik van een tolbadge kan je flink besparen op tolkosten.

De korting wordt automatisch berekend. In Noorwegen zijn verschillende leveranciers van tolbadges. Deze zijn qua prijs vrijwel gelijk. Als je een camper huurt in Noorwegen heeft deze vaak een tolbadge. Het kan ook zijn dat de camper is geregistreerd voor betaling bij de tolstations.

Lees meer over tolwegen in Europa

Verkeersregels

Uiteraard gelden in Noorwegen ook verschillende regels. Gelukkig zijn deze aardig gelijk aan die in Nederland. Met een camper mag je binnen de bebouwde kom niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. Op de autosnelwegen is dit 80 kilometer per uur. Niet erg hard dus. Weegt de camper minder dan 3500 kg? Dan mag je op autosnelwegen 90/100 kilometer per uur.

Wat is de beste tijd om naar Noorwegen te gaan?

Een camperreis in noorwegen van 14 dagen, 7 dagen of juist een maand: wanneer kan je dan het beste gaan? De lente- en zomermaanden zijn zonder twijfel de beste maanden om een camperreis te maken. Van mei tot en met september dus.

Waarom is dit dan zo? De dagen zijn in de winter behoorlijk kort. Dit zorg uiteraard voor een unieke sfeer. En je kan dan ook op wintersport. Maar voor een camperreis is dit minder ideaal. Wanneer je graag het Noorderlicht wil zien heb je wel de meeste kans in de winter. Maar goed, de zomer biedt ook veel moois in Noorwegen.

Zo kan je heerlijk tussen de fjorden wandelen en blijft het super lang licht. Op die manier kan jij het optimale uit je vakantie halen. In Oslo, zuid-Noorwegen, is het in de zomer bijna 24 uur per dag licht. Dat zorgt voor een behoorlijk unieke ervaring. Tevens zie je in de lente en zomer alle prachtige natuur van Noorwegen in volle bloei. Een prachtig zicht!

Cultuur in Noorwegen

Tot slot nog een stukje informatie over de Noorse cultuur. Zo weet jij precies wat je te wachten staat. En je voorkomt dan ook direct ongemakkelijke situaties met de Noorse bevolking. Dus, waar moet je dan rekening mee houden?

Noren houden over het algemeen niet zo van gezellige praatjes. Ze leven erg in sociale bubbels en zijn niet echte praters. Ook zijn ze behoorlijk onafhankelijk en houden ze van ruimte. Schuif dus niet zo maar aan tafel bij Noren, zonder te vragen of ze dit goed vinden. Dat kan als behoorlijk onbeschoft worden opgevat.

En dat is uiteraard niet de bedoeling. Ook kan je beter niet zomaar tegen kinderen gaan praten. Noorse kinderen wordt geleerd niet met vreemde mensen te praten, zonder goede reden. Er wordt kleine kinderen goed duidelijk gemaakt dat vreemde mensen gevaarlijk kunnen zijn.

Conclusie

Noorwegen is ook één van de meest veilige landen om heen te gaan op vakantie. Niet zo gek eigenlijk! Grappen over vrouwen wordt ook absoluut niet gewaardeerd. Het is een erg vooruitstrevend land. Mannen en vrouwen worden als gelijk gezien en hier zijn ze ook erg gesteld op.

Je kunt nu goed voorbereid op vakantie gaan, fijn! We hebben in dit artikel de basics uitgelegd.

Heb je zelf geen camper en wil je zelf een camper kopen? Neem dan contact met ons op. 

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.