Camperverzekering

Camperverzekering, waar moet je op letten?

Duitse import camper | Camper Deluxe

Campers zijn de afgelopen jaren flink in populariteit toegenomen. Logisch ook wel, het is een heerlijke manier van reizen die je ontzettend veel vrijheid geeft. Bovendien kun je wakker worden in de natuur, zonder te hoeven klieren met het opzetten van een tent.

Heb jij een camper gekocht of wil je er één kopen? Vergeet dan niet om je te verdiepen in een camperverzekering. Je wilt natuurlijk verzekerd zijn bij pech onderweg en vervangend vervoer krijgen als dat nodig is. Hier moet je op letten.

Inhoudsopgave

Is een camperverzekering verplicht?

In Nederland is een verzekering voor elk gemotoriseerd voertuig verplicht. Net als met een autoverzekering dien je minimaal WA verzekerd te zijn (wettelijke aansprakelijkheid). Deze dekking vergoedt alleen de schade aan anderen, die door jouw schuld is veroorzaakt.

Welke soorten camperverzekeringen zijn er?

Met de WA dekking ben je verzekerd voor zowel materiële schade aan anderen als voor letselschade, bijvoorbeeld wanneer je een aanrijding hebt gehad en die persoon breekt een arm.

Aanvullende dekkingen

Schade aan jezelf en je eigen voertuig zul je er zelf bij moeten verzekeren. Daarvoor zijn de volgende aanvullende verzekeringen.

WA beperkt casco

Een WA beperkt cascoverzekering is een aanvulling op de WA verzekering waarbij ook schade aan de eigen camper wordt vergoed. In dit geval ben je ook verzekerd voor schade die niet je eigen schuld is, zoals een ingeslagen ruit bij diefstal, pech onderweg door een aanrijding met een dier of stormschade. 

Ook de inboedel of medische behandeling van een huisdier kunnen onder WA beperkt casco vallen.

All risk camperverzekering of volledig casco

Wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent? Kies dan voor een all risk dekking, ook wel volledig casco genoemd. Zoals de naam al zegt, ben je dan tegen alle risico’s verzekerd. Er zijn twee grote verschillen tussen een all risk verzekering en een beperkt casco.

  • Veroorzaak jij een botsing? Dan betaal je de schade aan jouw eigen camper bij een beperkt cascoverzekering zelf, maar bij een all risk verzekering wordt dit vergoed.

  • Slip je van de weg, beland je in het water of rijd je tegen een paaltje? Ook dan betaal je deze schade bij een beperkt cascoverzekering zelf.

Welke aanvullende verzekeringen kan ik afsluiten?

Een camperverzekering sluit je af voor schade aan de camper. Maar wat gebeurt er als je je bagage kwijtraakt of zelf schade oploopt in bijvoorbeeld een aanrijding? Daarvoor kun je een camperverzekering samen met een doorlopende reisverzekering afsluiten. Bij een doorlopende reisverzekering kun je bijvoorbeeld je gestolen tas claimen, die niet onder de inboedel valt van je camperverzekering.

Je kunt ook een schadeverzekering inzittenden afsluiten, waarmee je jezelf beschermd tegen letselschade bij een aanrijding. Afhankelijk van je zorgverzekering zou je dit ook met aanvullende dekkingen van je zorgverzekering op kunnen vangen.

Dekking in het buitenland

Ga je vooral met de camper naar het buitenland? Dan is het belangrijk om te kijken wat een verzekering vergoedt in het buitenland. De meeste camperverzekeringen hebben bijvoorbeeld een dekking pechhulp in het basispakket, maar bieden geen vervangende camper. Een beetje lastig, als je in Zuid-Frankrijk staat en je camper een paar dagen kwijt bent.

Zorg er binnen Europa ook voor dat je een Europees schadeformulier bij je hebt. Zo kun je in het geval van een aanrijding direct de correcte gegevens van de andere partij noteren.

Wat kost een verzekering gemiddeld?

Een goede camperverzekering heb je in alle vormen en maten en de kosten zijn afhankelijk van wat je zelf nodig hebt. Grofweg ben je voor een WA dekking zo’n €700 per jaar kwijt, een beperkt casco ongeveer €1400 en een all risk verzekering is €2400 per jaar. Maar de daadwerkelijke premie is vooral afhankelijk van eventuele aanvullende dekkingen en de volgende factoren:

Risicogebied

Ondanks dat je waarschijnlijk niet veel in je eigen buurt rijdt, wordt het risico op diefstal en schade in een onveilige buurt vaak meegenomen in de berekening van de premie van een camperverzekering.

Waarde van de camper

De waarde van het voertuig is een belangrijke meetgraad voor het afsluiten van een camperverzekering. Hoe hoger de waarde, hoe meer je moet verzekeren en dus hoe hoger de kosten. Een tweedehands camper zal dus waarschijnlijk goedkoper zijn.

Het gewicht

Hoe zwaarder een voertuig, hoe groter de impact bij een ongeval. De premie voor een grote, zware camper kan dus hoger zijn dan voor een kleine.

Hoeveel schade je claimt

Net als bij een autoverzekering krijg je bij een camperverzekering een flinke no claim korting als je schadevrije jaren opgebouwd hebt. Bij een eerste camperverzekering kun je vaak de no claim jaren van de auto niet meenemen en begin je helaas op 0. Wil je overstappen naar een nieuwe camperverzekering? Dan is een scherpe premie met no claimkorting wegens schadevrije jaren vaak zo geregeld.

Hoe weet ik hoeveel mijn camper waard is?

Indien je een claim indient voor een flinke schade, wordt er gekeken naar de dagwaarde van de camper. Zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde? Dan wordt de camper total loss verklaard en de dagwaarde uitgekeerd. Sommige verzekeringen bieden een nieuwwaarderegeling waarbij de eerste paar jaar de aanschafwaarde uitgekeerd wordt. Dan hoef je je geen zorgen te maken over de dagwaarde.

Heb je een tweedehands camper of ben je na langere tijd op zoek naar een nieuwe camperverzekering? Dan weet je misschien de waarde is en is zo’n nieuwwaarderegeling niet meer van toepassing.

Waarde zelf berekenen

De dagwaarde gaat per jaar met 5 tot 10 procent omlaag. Weet je de aanschafwaarde en datum nog? Dan kun je het zelf ongeveer uitrekenen. Maar het ligt er ook aan hoe goed je de camper hebt onderhouden. Een eigen berekening blijft dus een schatting.

Je camper laten taxeren

Wil je de waarde zeker weten? Dan kun je je camper laten taxeren bij een taxateur. Het taxatierapport wordt vaak gevraagd bij het afsluiten van een camperverzekering en maakt het gemakkelijker om de waarde aan te tonen wanneer je een claim indient.

Bij welke verzekeraar kan ik mijn camper verzekeren?

Je wilt natuurlijk goed verzekerd zijn bij een verzekeraar die het liefst 7 dagen per week, dag en nacht bereikbaar is. Dus voor welke verzekeraar kies je? Dat ligt uiteraard aan je eigen wensen. Naast die service is ook jouw persoonlijke situatie van toepassing.

Ga je maanden op pad of een paar weken? Rij je heel Europa door, blijf je in de buurt of ga je Europa uit? Dit heeft allemaal invloed op de dekking die je nodig hebt. Maar enkele verzekeraars die veel worden aangeraden zijn de volgende.

ANWB camperverzekering

Hoge no claim korting en pechhulp in het buitenland.

ASR camperverzekering

Een duurzame verzekering die al na een jaar schadevrij korting biedt. Ideaal voor degenen die voor het eerst een camperverzekering afsluiten.

Unigarant camperverzekering

Het moederbedrijf van de ANWB dus inclusief de ANWB pechhulp. Een voorbeeld van een verzekering waarbij de schadevrije jaren van de auto meetellen voor de no claim korting.

Mag ik mijn camper zomaar verhuren?

Veel mensen verhuren hun camper als ze deze niet gebruiken. Maar hier zitten wel haken en ogen aan. De meeste verzekeraars zijn er geen fan van, waardoor de kosten gemakkelijk verdubbelen. Ook een no claim korting vervalt vaak.

Camperverzekering voor verhuur

Het is aan te raden om een speciale camperverzekering voor verhuur af te sluiten, bijvoorbeeld bij Ansvar, NKC of PaulCamper. Maar ook hierbij gelden voorwaarden zoals een limiet op aantal verhuur momenten en een verbod op zakelijke verhuur met een winstoogmerk. Het is dus belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden en beperkingen van de verhuur.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het huren van een camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.