Electrische campers, hoe ver zijn we al nu?

Electrische campers, hoe ver zijn we al nu?

laika2 | Camper Deluxe

Elektrische auto’s zijn de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. In 2017 stonden er in Nederland 117.826 elektrische personenauto’s geregistreerd. In 2023 is dit aantal opgelopen tot maar liefst 559.937. Ook het aantal elektrische bussen, elektrische taxi’s en zelfs elektrische campers neemt in rap tempo toe. Maar is een elektrische camper op dit moment een volwaardig alternatief voor de campers die we gewend zijn? In dit artikel zetten we de grootste voordelen én de nadelen van de elektrische camper op een rij.

Inhoudsopgave

De moderne elektrische camper

20230511 163305 | Camper Deluxe

Op vakantie gaan met de camper is bij veel mensen ontzettend geliefd. Campervakanties geven een bepaald gevoel van vrijheid, terwijl je toch van alle gemakken voorzien bent. Of je nu door heel Europa rijdt of een wereldreis op de planning hebt staan: de camper is een ideale manier om te reizen.

Qua campers staan de ontwikkelingen niet stil. Campers worden continu moderner, hebben steeds meer technische snufjes en er is nu zelfs een volledig elektrische variant voor de milieuvriendelijke camperreizigers. Wat dit in de praktijk betekent bespreken we graag.

De moderne elektrische camper gebruikt geen fossiele brandstoffen meer, maar juist elektriciteit om duurzaam en efficiënt te reizen. Hiermee is de camper volledig elektrisch: van alle voorzieningen in de camper tot het vervoer aan toe. Deze campers zijn een vrij nieuwe ontwikkeling, maar de innovaties volgen elkaar in rap tempo op.

Vooralsnog is het nog vooral de kleine camper en de camperbus die elektrisch rijdt, maar steeds meer fabrikanten zijn volop bezig met het ontwikkelen van deze vakantievoertuigen, van elektrische camperbusjes tot aan volledige elektrische motorhomes. Als je interesse hebt in een elektrische camper kopen of een elektrische camper huren is het dus zeker de moeite waard om deze ontwikkelingen in de gaten te houden.

De voordelen van een elektrische camper

Camper bergen wintersport Camper Deluxe | Camper Deluxe

De ontwikkeling van steeds meer elektrische voertuigen vindt natuurlijk niet voor niets plaats. Elektrisch aangedreven auto’s en campers hebben veel voordelen, zowel als je deze dagelijks gebruikt als voor vakanties. Ga je een elektrische camper kopen of een elektrische camper huren? Dan profiteer je in elk geval van deze fijne voordelen.

Duurzaamheid

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact die hun reizen hebben op het milieu. Vliegen is enorm vervuilend en ook auto’s stoten flink wat CO₂ uit. De impact van elektrische auto’s is een stuk lager en dat maakt een vakantie met een elektrische camper erg aantrekkelijk. Met een elektrische camper maak je een duurzame roadtrip zonder in te hoeven leveren op plezier of ervaringen.

En als je bovendien gebruik maakt van zonnepanelen voor stroom kun je jouw apparaten eenvoudig laten werken op zonne-energie voor een nog duurzamere reis. Ideaal voor een laptop, koelkast of televisie in de camper.

Heerlijk stil

Het geluid van verkeer kan een echte domper zijn als je heerlijk aan het kamperen bent in de natuur. De komst van elektrische auto’s lost gelukkig ook dit probleem op: elektrische auto’s zijn namelijk heerlijk stil. Hierdoor wordt jouw rust tijdens de vakantie minder verstoort, maar heb je ook minder negatieve invloed op de omgeving tijdens de reis of op de camping.

Stabiliteit

Als je op vakantie gaat met een camper wil je natuurlijk wel jouw camper veilig en stevig neer kunnen zetten. Met een elektrische camper is dit geen enkel probleem. Omdat fabrikanten van elektrische campers de zware accu tussen de assen van het voertuig plaatsen, staat de camper ontzettend stevig op zijn wielen en stabiel door het lage zwaartepunt. Zelfs als je onverhoopt een flinke storm voor je kiezen krijgt op de camping staat jouw e-camper als een huis.

Financieel aantrekkelijk

Duurzaamheid en stilte zijn natuurlijk fantastische pluspunten voor de elektrische camper, maar laten we ook het financiële plaatje niet uit het oog verliezen. De kosten zijn natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Een e-camper is financieel heel aantrekkelijk. De initiële aanschafkosten zullen voorlopig nog hoger liggen, maar daarentegen betaal je minder tijdens de rit. Het opladen van jouw camperbus is tenslotte een stuk voordeliger dan tanken.

Daarnaast wordt elektrisch rijden ook enorm aantrekkelijk gemaakt door overheden vanwege de lage bijtelling en de belastingvoordelen. Met een elektrische camper betaal je bijvoorbeeld geen wegenbelasting en BPM en heb je een verlaagde bijtelling.

De nadelen van een elektrische camper

20230311 162911 | Camper Deluxe

Omdat elektrische campers nog volop in ontwikkeling zijn en een vrije nieuwe innovatie zijn, zijn er ook zeker enkele nadelen te benoemen van een e-camper. De verwachting is dat veel van deze nadelen binnen afzienbare tijd worden verbeterd, maar vooralsnog is het als belangrijk om dit te weten als je een elektrische camper huren of kopen wilt.

Minder grote actieradius

Eén van de grootste redenen dat mensen kiezen voor een camper is dat ze genieten van de vrijheid en het gemak dat een camper biedt tijdens het reizen. Een elektrisch voertuig heeft vooralsnog een minder grote actieradius dan een voertuig met een dieselmotor. Hierdoor kun je minder ver rijden in één keer en zul je actief op zoek moeten gaan naar laadpunten onderweg.

Als je naar Zuid-Europa rijdt, is dit niet zo’n probleem, maar voor verre reizen of reizen door heel Europa heeft dit beperkte bereik wel veel impact. Je kunt tenslotte minder kilometer rijden voor je moet stoppen om te laden. Als je houdt van doorrijden en deze beperkte actieradius een probleem vindt, is de elektrische camper op dit moment nog niet voor jou weggelegd.

Aanschafprijs

We stipten dit punt al eerder even aan, maar het verdient zeker meer aandacht. Het valt namelijk niet te ontkennen dat de aanschafprijs van elektrische campers aanzienlijk hoger ligt dan voor niet-elektrische varianten. Deze trend zien we bij alle elektrische voertuigen. Gelukkig kun je weer flink besparen op de kosten voor het laden, de belastingen en de bijtelling. Bovendien kan de prijs voor aanschaf gaan dalen wanneer het aanbod groter wordt en de interesse toeneemt, net als bij elektrische personenauto’s.

Grootte

Een camper is natuurlijk flink wat groter dan een auto en hierdoor is er ook een fikse accu nodig voor de aandrijving. Dat dit nog niet zo eenvoudig is, blijkt wel uit het feit dat de meeste elektrische campers niet zo groot zijn. De motorhomes en RV’s, die vooral in Amerika erg populair zijn, zijn tot op heden erg zeldzaam. Hierdoor heb je voorlopig nog minder voorzieningen en minder zitplaatsen in de elektrische camper. Maar de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar in rap tempo op.

Conclusie: is de elektrische camper al een volwaardig alternatief?

camper uitzicht zee | Camper Deluxe

Een elektrische camper aanschaffen: is het op dit moment wel of niet de moeite waard? Heb je niet zo’n grote portemonnee, dan is het wellicht verstandiger om even te wachten met de aanschaf van een elektrische camper. Momenteel is het aanbod namelijk nog beperkt en zijn deze nog erg duur. Vooral als de camper een groot deel van het jaar in de garage staat, is dit misschien financieel niet zo aantrekkelijk.

Als je een reiziger bent die veel waarde hecht aan duurzaamheid en toch van alle gemakken voorzien wil zijn, dan is een elektrische camper een enorme aanwinst voor je. Elektrische campers zijn stil, robuust en een erg milieuvriendelijk alternatief als je gaat kamperen. En als je het niet erg vindt om regelmatig te moeten stoppen om de camper op te laden, is de actieradius ook geen probleem. Bovendien kun je er flink mee besparen op belastingen en bij het opladen. Het is dus zeker een solide investering.

Een camper huren of kopen?

Ben je geïnspireerd geraakt door ons overzicht van de mooiste camperreizen van Europa? En wil je graag op vakantie, maar heb je (nog) geen camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis door Europa.  Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.