Gordels in camper, wat zijn de regels?

Gordels in camper, wat zijn de regels?

Duitse import camper | Camper Deluxe

Het voordeel van op vakantie gaan met campers, is dat je je vervoer en verblijf altijd bij je hebt. Rijd je van camping naar camping, dan heeft je hele gezin een zitplaats in de camper. Wel zijn daar richtlijnen voor; zo moeten de zitplaatsen voorzien zijn van een goedgekeurde gordel.

Hoeveel gordels je camper heeft, is dus afhankelijk van hoeveel zitplaatsen je hebt. En hoeveel personen je mee mag nemen, kun je aan hand van de RDW

goedgekeurde zitplaatsen bepalen. Maar dat geldt niet voor elke camper. Je leest in dit blog alles over passagiers vervoeren in de camper. Lees je mee?

Inhoudsopgave

Eisen zitplaatsen

Op alle campers die na 2004 een kenteken gekregen hebben, staat op het kentekenbewijs vermeld hoeveel zitplaatsen erin zijn. 

Elk van deze zitplaatsen heeft een gordel. Heeft een zitplaats geen gordel, dan mag je er volgens de regels niet op zitten tijdens het rijden.

Wat vanaf 1972 verplicht?

Voor oudere campers zijn andere richtlijnen. Een personenauto van voor 1972 hoeft niet voorzien te zijn van autogordels. In 1972 werd de autogordel in Nederland verplicht. Dus zelfs voor de bestuurder hoeven oudere campers geen gordel te hebben. 

Is gordel verplicht in oldtimer?

Daar de regels voor een camper gebaseerd zijn op die van personenauto’s: gordels zijn dus niet verplicht in een oldtimercamper. Wel is het zo dat een gordel verstandig is, dus je zou kunnen overwegen gordels te monteren in je oldtimer. 

Gordelgebruik en kinderzitjes in de camper

Als we het hebben over een kinderzitje in een camper, dan gelden dezelfde eisen als in een gewone auto. Voor kinderen die kleiner zijn dan 1.50 m. ben je verplicht goedgekeurde kinderzitjes te hebben met beveiligingsmiddelen. 

Wijzigen of bijplaatsen zitplaatsen

Wil je extra zitplaatsen in de camper? Een geldige zitplaats volgens de eisen van de RDW is die met gordels. Het is niet zo dat je meerdere personen in één gordel mag vervoeren, je moet dan ook meerdere gordels hebben. 

Als je kijkt naar de grote zitbank in veel campers, dan mag je daar niet op zitten tijdens het rijden als die zitplaatsen niet voorzien zijn van gordels. 

Het is dus niet zo dat je met zo’n bank dit aantal zitplaatsen tijdens het rijden mag gebruiken, simpelweg omdat het geen geldige zitplaatsen zijn. Een geldige zitplaats heeft gordels. 

Hoeveel mensen mogen meerijden in een camper?

Op elke geldige zitplaats mag een passagier vervoerd worden. Daar de meeste campers na 2004 gebouwd zijn, heb je goedkeuring voor het aantal zitplaatsen dat op je kentekenbewijs vermeld staat. 

Overigens is de regelgeving in het buitenland verschillend van de regelgeving in Nederland. Wil je personen vervoeren en weten wat geldige zitplaatsen zijn in het land waar je naartoe gaat, zoek dat dan de daar geldende wetgeving voor je vertrekt goed uit. 

Waar mag je zitten in een camper?

De voorstoelen: de stoel van de bestuurder en die van de bijrijder zijn sowieso geldige zitplaatsen. In het algemeen geldt dat alle zitplaatsen met autogordels in een voertuig bestempeld worden tot zitplaatsen waar je mag zitten tijdens het rijden. 

Wat zijn zijdelingse zitplaatsen?

De reden dat de regels zo onduidelijk zijn wat betreft zitplaatsen in campers, is dat er eens in de zoveel jaar andere regels gelden. Voor je het weet zijn er weer nieuwe berichten. 

Zo mag je in een bedrijfsauto die je ombouwt tot camper de zitplaatsen ook in de lengte richting geplaatst worden: zijdelingse zitplaatsen. 

Wat is verplicht in een camper?

Twijfel je wat er nu wel of niet mag in jouw camper? Dan is het verstandig om contact op te nemen met het RDW. Bij het RDW weten ze precies wat er wat betreft gordels en zitplaatsen mag in jouw bus of camper.  

Is een heupgordel toegestaan?

Mocht er op je kentekenbewijs staan dat je vier personen mag vervoeren, dan kun je in een personenauto overwegen om op de achterbank een extra heupgordel te plaatsen. In een camper is een heupgordel geen aanrader, omdat deze gordels opvallend minder veilig zijn. 

Wat is een 3 punts gordel?

Driepuntsgordels zijn de meest gebruikte gordels. Deze gordels zijn voorzien van een heupband en een schouderband. Of je nu een bedrijfsauto, personenauto of camper hebt: de meeste stoelen zijn voorzien van dergelijke gordels voor elke zitplaats. 

Is een 3 punts gordel verplicht?

Ook heupgordels zijn goedgekeurd maar in de praktijk zitten daar haken en ogen aan. Ze zijn veilig, maar een driepuntsgordel voelt veiliger. 

Welke buscamper heeft 5 zitplaatsen?

Een standaard buscamper heeft over het algemeen vier zitplaatsen. Heb je een omgebouwde bedrijfswagen dan kun je zelf bepalen of je vier of vijf zitplaatsen wil. 

In de standaard buscamper kun je de tweezitsbank ombouwen tot een driezits met een aan te bouwen stoel met rugleuning. 

Wat kost een 6 persoons camper?

Maar niet alleen vier of vijf personen passen in een camper, sommige zijn zelfs zespersoons. Deze zijn over het algemeen wel iets prijziger, omdat ze groter zijn en een andere indeling hebben. 

Waar kun je een camper kopen?

Een camper koop je bij een gespecialiseerde dealer of je koopt een gebruikt model op de tweedehandsmarkt. Omdat de Nederlandse markt krap is, is het ook mogelijk in het buitenland een camper aan te schaffen, eventueel met de nodige aanpassingen geschikt voor ons land. Daar zijn wel strenge eisen voor, lees ons artikel over de RDW Camper keuring.

Hoeveel zitplaatsen mag een camper hebben?

Op het kenteken van de camper kun je zien hoeveel zitplaatsen de camper heeft. Wil je extra zitplaatsen? Met extra stoelen heb je ook extra gordels nodig! Er geldt een maximum van acht personen als bijrijder voor de bestuurder met een gewoon B-rijbewijs. 

Wat is een gerafelde autogordel?

Is een gordel gerafeld, dan is hij beschadigd. Het kan zijn dat deze gordel afgekeurd wordt tijdens de apk. Wellicht kun je een gerafelde gordel alvast vervangen, voor je de controle laat doen. 

Is achtergordel verplicht?

Ja, in campers die nieuwer zijn dan 2004, is de aanwezigheid van achtergordels verplicht. In oudere campers ligt het eraan hoe oud hij is.

Gordels in camper: verplicht?

De conclusie is eenvoudig: hebben de campers een kentekenbewijs van het RDW die uitgegeven is voor 2004? Dan mag het aantal zitplaatsen dat van gordels voorzien is, tijdens het rijden gebruikt worden. 

Voor dat jaar waren de gordels op de extra zitplaatsen nog niet verplicht. 

Voor campers die ouder zijn dan 1972 gelden de regels voor oldtimers: gordels zijn daarin niet verplicht. 

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het huren van een camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

One thought on “Gordels in camper, wat zijn de regels?

  1. Thea Boelens schreef:

    Hoe plaats ik veiligheidsgordels bij de bank in een chausson fiat ducato? De watertank zit er nog voor. Kan ik deze gewoon verwijderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.