Oude Camper Kopen, hier moet je echt op letten

Oude camper kopen, hier moet je echt op letten

20220417 144121 | Camper Deluxe

Wil jij een oude camper kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je kunt natuurlijk gewoon een tweedehands camper komen, maar wil je een oldtimer camper zoals een Volkswagen bus dan brengt dat wel meer werk met zich mee. Als het je eerste camper is, wil je wel zeker weten dat je overal rekening mee hebt gehouden. Daarom vind je hier alle informatie voor het kopen van oude campers.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor een oude camper?

Het is natuurlijk een persoonlijke keuze voor mensen die een oude camper kopen. Het kan zijn dat je weinig budget hebt en zo’n gloednieuw bakbeest niet kunt betalen, of dat je bewust kiest voor een oldtimer camper, vanwege de unieke uitstraling.

Wat je beweegredenen ook zijn om te kiezen voor een oude camper, het is altijd handig om te weten waar je aan begint. Want het aankopen van een goedkope oldtimer, betekent helaas niet altijd dat het daadwerkelijk goedkoop was.

Oldtimer camper, de voor- en nadelen

Een oude camper kopen of een nieuwe camper kopen? Elke camper brengt natuurlijk zo zijn voor- en nadelen mee. Dit zijn de grootste voordelen van een oldtimer camper:

Dit zijn de grootste voordelen van een oldtimer camper

  • Voor oldtimer campers betaal je geen wegenbelasting en geen bpm (let op: een oldtimer camper is minstens 40 jaar oud, daarna vervalt de wegenbelasting pas.)

  • Ze hebben die leuke retro-uitstraling

  • Relatief goedkoop in de aanschaf

De nadelen van een oudere camper zijn

  • Ze maken een hoop meer lawaai dan de nieuwere opvolgers.

  • Ze zijn meestal lager dan nieuwe versies, een alkoof kan zorgen voor extra ruimte.

  • Meestal zit er geen airco in.

  • Ze vragen vaak veel onderhoud. Als je dit niet zelf kan, kunnen de kosten hiervan flink oplopen.

  • Voertuigen worden steeds zuiniger. Hoe ouder een camper, hoe minder zuinig deze waarschijnlijk is.

  • De meeste oude campers hebben geen sterk vermogen en gaan niet harder dan 95 km per uur. Dikke kans dat je met 80 km per uur over de snelweg tuft.

  • Voor sommige oude campers is het moeilijk om nieuwe onderdelen te vinden als er iets stuk gaat. Zeker als je naar het buitenland gaat, kan dat ervoor zorgen dat je ergens vast komt te zitten.

Dus voordat je met een roze bril op pad gaat om een oude camper op de kop te tikken, is het verstandig om eerst na te gaan of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

20211210 150148 | Camper Deluxe

Een oude camper aanschaffen, wat komt erbij kijken?

Heb je toch besloten dat je gaat voor een mooie oude camper? Ga dan goed voorbereid op pad. Een oude camper kost alsnog een paar duizend euro, dan wil je er wel zeker van zijn dat deze het een half jaar later nog steeds doet.

Kopen bij een shop of via marktplaats?

Als je kiest voor een particuliere verkoper moet je wel echt weten waar je op moet letten. De buitenkant kan er leuk uit zien, maar je weet niet welke verborgen gebreken eronder zitten. Hiervoor kun je wel een aankoopkeuring uit laten voeren. 

Dan komt er een expert met je mee om de camper volledig te controleren. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Krijg je een negatief koopadvies? Dan heb je die kosten dus weggegooid.

Heb je al meer oudere campers gehad of wil je er juist één opknappen? Dan is een tweedehands auto zeker een optie. Je kunt dan achteraf alsnog een keuring laten doen om te kijken wat er precies opgeknapt moet worden om door de APK heen te komen.

Er zijn ook gespecialiseerde verkopers, die zelf campers opkopen en opknappen zodat ze klaar zijn voor de verkoop. 

Bij deze verkopers heb je een grotere garantie dat het motorische gedeelte in ieder geval werkt en zij je kunnen vertellen wat er eventueel nog opgeknapt moet worden. Vaak kun je ook een proefrit doen.

Onderhoud

Hoe nieuwer iets is, hoe minder werk het meestal kost om te zorgen dat het blijft werken. Een 15 jaar oude auto vergt al vrij veel aan onderhoud, laat staan een 40/50 jaar oude camper. Zelfs als de camper door de APK komt, kan er een paar maanden later toch iets misgaan.

Je kunt een hoop vervangen en vernieuwen. Maar de meeste oldtimers worden ook al lang niet meer gemaakt, dus alle “nieuwe” materialen die je vindt, zijn ook niet nieuw meer. Er gaat dus flink wat onderhoud in zitten. Als je zelf de kennis niet hebt om problemen op te lossen, staat je bus waarschijnlijk regelmatig in de garage.

Maandelijkse kosten

De kosten van een oude camper zijn op het eerste gezicht lager. Je betaalt geen wegenbelasting en ook de camperverzekering is vaak lager. Toch is dit waar veel mensen de fout in gaan. 

Als je veel op pad bent, betaal je flink meer aan benzine dan voor een nieuwere, zuinigere camper. En je steekt de besparing aan belasting waarschijnlijk weer in het onderhoud van de camper.

Onder de streep, kunnen je kosten een stuk hoger uitvallen. Vooral als je de camper veel gebruikt en steeds lange afstanden aflegt én zelf de kennis niet hebt om kleine problemen op te lossen.

Verouderde techniek

De techniek in een 40 jaar oude camper is zeker anders dan de techniek van nu. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat het slecht is en er snel mee stopt, maar je moet wel weten waar je mee te maken krijgt.

Zo is het vermogen van een oude camper een stuk lager. Naast het feit dat je daardoor niet met 120 km per uur over de snelweg scheurt, maakt het een steile heuvel ook een stuk uitdagender dan voor een nieuwe camper met four-wheel drive.

Verouderde ombouw

Ook de buitenkant is ouder en zit vaak krakkemikkiger in elkaar. Ondanks dat de buitenkant juist ook dat stukje charme biedt waar we allemaal zo van houden, kan het ook voor problemen zorgen. 

Door een minder perfecte afwerking dan tegenwoordig, kun je last krijgen van roest, lekkages en andere problemen.

Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere, maar het kan wel veel werk kosten om op te knappen en daarmee weer extra kosten met zich meebrengen. Deze beschadigingen zijn ook zeker niet altijd even zichtbaar. 

Dikke kans dat er onder de lak laag nog veel meer verborgen dit en tegen de tijd dat je dit ontdekt, kan het dus een groter probleem zijn dan je dacht.

Is een oude camper de moeite waard?

Een oldtimer kost heel veel tijd en mogelijk veel geld aan onderhoud. Maar als jij er een goed gevoel bij hebt en het opknappen van auto’s juist als hobby hebt, dan is het zeker een leuke investering! 

Je moet ook zeker wel een beetje geluk hebben met een oude camper en de ene keer heb je er bijna geen werk aan, en de andere keer sta ja 1x per week naast de snelweg met pech.

Als je daar tegen kunt en geen hoge verwachtingen of strak reisschema hebt, dan is een oude camper heel leuk om te hebben. Gegarandeerd dat jouw camper het gesprek van de dag is op elke camping en mening eigenaar van een moderne camper stikjaloers is op jouw klassieker.

Welke camper is het beste?

Net als met auto’s, is dit vooral een vraag voor de liefhebbers. De ene zweert bij een Mercedes Benz, de ander gaat voor een oude Peugeot en een derde kies voor de klassieke Volkswagen bus. Vaak ligt het ook grotendeels aan de uitstraling van de camper.

Weet je niet welke je moet kiezen? Vraag dan voor verschillende campers een proefrit aan en probeer ze gewoon eens uit. Zo kom je er vanzelf achter welke camper jij het lekkerste vindt rijden.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.