Overwinteren Portugal: alles wat je wil weten

Overwinteren Portugal: alles wat je wil weten

Camper op camping met mooi zonlicht

Wil jij heerlijk overwinteren in Portugal? Groot gelijk heb je. In deze blog vertellen wij je alles wat je wil weten over overwinteren in dit prachtige land. Het is dé plek om te ontsnappen aan de koude wintermaanden in Nederland. Er zijn dan ook meerdere opties en geloof ons: ze zijn de moeite waard.

Inhoudsopgave

Deze blog gaat over overwinteren in Portugal specifiek. We hebben ook een speciale pagina over overwinteren met de camper gemaakt.

Waarom overwinteren in Portugal?

De gezellige sfeer, de bezienswaardigheden en de winterzon. Allemaal redenen om naar dit land te gaan deze winter. De Nederlandse winters kunnen behoorlijk streng zijn. Het regent de helft van de tijd, en daarnaast is het ook nog eens behoorlijk koud.

En dit heeft ook gevolgen voor je fysieke- en mentale gezondheid. Zo heeft meer dan de helft van de Nederlanders een vitaminetekort. Daarnaast loert een winterdepressie ook om de hoek. Je kan zelfs last krijgen van reuma en artrose.

Kortom: een goede reden om de zon op te zoeken. Maar ook wanneer je wel lekker fit bent kan reizen naar een land als dit heerlijk zijn. Overwinteren is hier zo verkeerd nog niet.

Is overwinteren in Portugal prijzig?

Bij bestemmingen als Portugal wordt al gauw gedacht dat een vakantie klauwen met geld kost. Maar dit hoeft écht niet zo te zijn. Wanneer je als overwinteraar naar dit land gaat ben je een stuk goedkoper uit dan in het hoogseizoen.

Wanneer je ervoor kiest om te overnachten in een hotel is dit goedkoper dan in de zomer bijvoorbeeld. Als je voor een langere periode wil blijven, misschien een paar week zelfs, is een accommodatie stukken goedkoper dan in de warmste maanden.

Maar ook uiteten gaan is een stuk minder prijzig dan in Nederland. In de meeste dorpjes en steden kan je behoorlijk goedkoop uiteten gaan in restaurants. Daarnaast is het voedsel in de supermarkt ook goedkoper dan in Nederland.

Het is dus goed vertoeven in Portugal voor elk budget. Misschien wil je wel een appartement huren. Dat kan ook prima. In de winter is het nog zo warm dat je vrijwel geen geld kwijt bent aan stookkosten.

Verder kan je er ook voor kiezen om met de caravan of camper op pad te gaan. Dit is sowieso erg populair onder de Nederlandse toeristen. De route is dan ook prima te doen. De meeste campings bieden ook een uitstekende service met goed onderhouden voorzieningen voor de camper.

Onderweg naar Portugal overwinteren

Wil je met de camper of caravan naar Portugal? Dan is dit een reis van ongeveer 20 uur door België, Frankrijk en Spanje. Dat is waarschijnlijk langer dan je dacht. Er wordt dan ook vaak tijdens de reis voor een nacht overwinterd in Frankrijk of Spanje bijvoorbeeld.

Hier kan je dan ook prima een nachtje op een camping overnachten. Maar er zijn ook hotels waar je buiten camperplaatsen hebt . Of appartementen om in te overnachten. Dat slaapt misschien net iets comfortabeler.

Zeker wanneer je met vrienden weggaat bijvoorbeeld. De winter in Frankrijk is ook kouder. In Spanje is het weer ongeveer gelijk aan Portugal. Overigens zijn er op campings in Spanje meestal ook genoeg camperplaatsen over voor een kort verblijf in de koudere maanden.

Met de camper overwinteren Portugal

Ga je met de camper op pad? Dan geven wij een paar handige tips. Zo zijn er meerdere dingen om rekening mee te houden, waaronder bijvoorbeeld tol betalen. Hieronder gaan we in op een paar tips waardoor jij niks vergeet tijdens je camper of caravan vakantie.

Tolwegen

Wanneer Nederlanders met campers op pad gaan houden ze bijvoorbeeld niet altijd rekening met tol betalen. Er zijn dan ook behoorlijk wat tolwegen. Sinds 2011 is de tol op sommige routes volledige elektronisch geregeld.

Dat betekent ook dat je alleen online kunt betalen op deze snelwegen. Het gaat om de volgende snelwegen: A 4, A 8, A 13, A 17, A 19, A 22, A 23, A 24, A 25, A 27, A 28, A 29, A 33, A 41, A 42. Hoe kan je dan betalen?

Hiervoor moet je van tevoren registreren. Hiervoor kan je een tolkastje gebruiken. Maar ook wanneer je in het binnenland van Portugal komt kan je bij Welcome Points je voertuig registreren.

Hoeveel tol je moet betalen tijdens het reizen heeft te maken met de duur van je reis en de voertuigcategorie. Wanneer je niet voor onverwachte verrassingen wil komen te staan kan je dit het beste van tevoren controleren op de website van de Portugese overheid.

De verschillende tolsystemen

Bij overwinteren in Portugal is het goed om te weten welke tolsystemen er zijn. Daarom lichten wij ze hieronder even kort toe. Portugal kent vier tolsystemen:

Easy toll

Easy toll is de beste keuze wanneer je maximaal 30 dagen Portugal wil bezoeken. De enige voorwaarde is een geldige kredietkaart. Hier wordt easy toll op aangesloten. De tolkosten worden dan automatisch van je creditcardrekening afgeschreven.

Tollservice

Wanneer je maar zeer kort op vakantie gaat is Tollservice het beste. Maar de meeste overwinteraars gaan natuurlijk voor langere tijd op vakantie. Het is als het ware een prepaid ticket van 20 euro waarmee je voor drie dagen over alle tolwegen in Portugal mag rijden.

Tollcard

Dit is de perfecte optie voor alle overwinteraars die niet gebruik willen maken van een tolkastje. De kaart is een jaar geldig en kan online worden opgeladen met 5,10,20 of 40 euro. Als je tegoed dreigt op te raken krijg je hier automatisch een melding van.

Tolbox campers

Overwinteraars die met campers op pad gaan zijn erg fan van de tolbox. Het grootste voordeel is dat je dan in één keer door kan naar je bestemming. Hierdoor hoef je tevens ook je route niet aan te passen op deze wegen, ook niet met de camper.

Klimaat

Natuurlijk vertellen we je in dit artikel ook over het klimaat in Portugal. Wat kan je hiervan verwachten? Hieronder vertellen we erover in het Noorden, de zuidkust en westkust/westen.

Het Noorden

Hier heerst een gematigd zeeklimaat. Dit zorgt voor droge, hete zomers. In de winter kan het er soms regenachtig en koel zijn. Voor natuurliefhebbers is dit ideaal. De regio is prachtig groen vol natuur.

Zuidkust

In het Zuiden heerst een mediterrane weersgesteldheid. Denk maar eens aan het plaatsje Algarve. Dit is één van de populairste bestemmingen van heel Portugal. Hier komen we later dan ook nog op terug. Het staat bekend om de heerlijke temperaturen en zon. Ideaal om aan het strand te liggen en te genieten van het prachtige uitzicht aan de kust.

Westen

Tot slot heb je in de westen te maken met een zeeklimaat. De winter is hier aardig regenrijk maar toch vrij zacht. Heel koud zal het dus niet worden. Toch is de stad Algarve in het Zuiden een stuk populairder bijvoorbeeld, omdat hier minder regen valt. Maar ook in andere dorpjes is het prima te vertoeven. Een bekende en populaire bestemming is de stad Lissabon. Ook in de winter.

Overwinteren Portugal: populaire steden

Portugal kent een paar zeer bekende én populaire. De gemiddelde overwinter is hier dan ook vaak te vinden. In deze steden zijn de verblijven goed op orde. Hieronder vertellen we over een paar van deze populaire steden inclusief het aanbod appartementen. Misschien wordt dit wel jouw nieuwe vakantiebestemming?

Lissabon

Allereerst heb je Lissabon in het westen van het land. Het plaatsje staat bekend om het prachtige strand en het oude centrum. Je komt hier de mooiste gebouwen tegen, zoals bijvoorbeeld het kasteel Castelo de São Jorge.

Daarnaast is de stad ook bekend om de iconische trams. Hiermee reis je gemakkelijk van A naar B door het hele centrum en de buitenwijken. Lissabon is zelfs zo populair dat je vaak programma’s erover voorbij ziet komen op de Nederlandse tv.

Een hotel is zo gevonden, evenals een andere accommodatie zoals prachtige appartementen. Die appartementen heb je er overigens in overvloed, vaak als logies. Via websites als Airbnb kan je heel simpel kiezen uit honderden appartementen. Ook zijn er veel campings waar je met de camper terecht kan.

Algarve

Ook Algarve is enorm populair. Je hebt hier genoeg accommodaties om uit te kiezen. De stad is echt ingericht op de grote lading toeristen. Een jaar terug kwamen er maar liefst twintig procent meer vakantiegangers dan het jaar ervoor.

Dat zegt toch wel wat. Wat Algarve echt populair maakt zijn de stranden. Er zijn meer dan 17 verschillende stranden! Een voorbeeld van zo’n mooi en bekend strand is Praia Dona Ana. Maar ook het Meia strand is erg bekend in Algarve.

Niet alleen buitenlanders, maar ook de inwoners van Algarve zijn hier regelmatig te vinden. Hier kan je behoorlijk goed overwinteren. Je kan de winter In Algarve doorbrengen in een accommodatie zoals een hotel. Die zijn vaak ook voorzien van een heerlijk zwembad. Uiteraard is Algarve ook camper vriendelijk.

Monte gordo

Een andere populaire stad is Monte gordo. Deze heeft ook een prachtig strand om heerlijk te ontsnappen van de Nederlandse winter. Er zijn heerlijke restaurants waar je terecht kan voor streekgerechten zoals vis.

Verder heeft Monte gordo ook een ruim aanbod aan appartement om in te verblijven. Ook voor langere tijd kan je hier overwinteren. Wil je met de camper naar Monte gordo? Dat is prima te doen, een mooie camping is zo gevonden.

Madeira

Tot slot kan je ook kiezen voor dit populaire eiland. Als natuurliefhebber komt je hier echt helemaal naar rust. Er is door de grote hoeveelheid natuur geen massatoerisme. Hierdoor kan je lekker rustig overwinteren. Met de camper kom je hier echter wel iets moeilijker.

Daarom adviseren wij je lekker te kiezen voor een hotel. Je hebt op het eiland hotels met en zonder logies. Ook appartementen kan je boeken in Madeira, vaak als logies. Wil je rust, maar wel op het vaste land blijven?

Dan kan je ook naar het dorpje Santa Luzia gaan. Dit ligt helemaal in het Zuiden en heeft erg weinig inwoners. Houd er wel rekening mee dat er waarschijnlijk niet veel appartementen zijn om uit te kiezen.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.