Soorten Campers: Welk type camper kies jij?

4 Soorten campers, welke kies jij?

De afgelopen jaren zijn het aantal campers in Nederland verdubbeld. Ben jij inmiddels ook over stag en wil je een camper aanschaffen of misschien eerst een camper huren, om te kijken of het wat voor jou is? Dan heb je keuze uit duizenden nieuwe en tweedehandse campers. Dat kan nogal overweldigend zijn.

Er zijn vier verschillende soorten campers en elk heeft zo zijn eigen charme en rij eigenschappen. We leggen je hier uit welke soorten campers er zijn, zodat het voor jou iets gemakkelijker wordt om te bepalen welk type camper bij jou past.

Inhoudsopgave

Buscamper

De buscamper is de kleinste optie. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn buscampers gebouwd op basis van een bestelbus. Ze zijn in te delen in twee soorten campers.

  • Een camperbus, zoals een retro volkswagenbusje. De kleine versie die vaak door mensen zelf wordt omgebouwd tot camper en geen ruimte biedt voor sanitaire voorzieningen. Het meest bekende voorbeeld is een retro volkswagenbusje.

  • En een iets grotere buscamper, die vaak al kant-en-klaar geleverd wordt en net even wat meer ruimte en luxe biedt.

Voordelen buscamper

Buscampers zijn de beste optie wanneer je langs kleine dorpjes wilt rijden en veel onderweg bent. Daar waar alle andere modellen te maken hebben met een beperkte wendbaarheid, heeft de buscamper een compacte afmeting, wat een groot voordeel is als je door smalle straatjes moet manoeuvreren.

Veel buscampers hebben een hefdak die verhoogd kan worden voor twee extra slaapplaatsen. Wanneer je onderweg bent, klap je dit in, waardoor je een compacte bus overhoudt. Dit in tegenstelling tot een alkoof camper, waar een grote uitbouw op gebouwd is voor deze extra ruimte.

Andere voordelen zijn dat ze ook gemakkelijk als alledaagse auto te gebruiken zijn en relatief goedkoop zijn in de aanschaf.

Alkoof campers

Een alkoof camper heb je vast wel eens gezien, zo’n grote camper met een speciale opbouw boven de bestuurderscabine. Dit extra stuk noemen we de alkoof en is een extra cabine waar een vast bed in is gebouwd. Hierdoor biedt de alkoof camper een vaste tweepersoonsbed en is de leefruimte op stahoogte.

De alkoof camper is de ideale camper voor een gezin met kinderen. Naast deze slaapruimte vind je in een alkoof camper vaak nog 4 andere slaapplekken en is er genoeg ruimte voor goede sanitaire voorzieningen en een grote tafel om met het hele gezin binnen te eten.

De extra hoogte van de alkoof camper zorgt echter ook voor nadelen. Zo is de camper windgevoeliger dan een laag model, kun je niet altijd onder kleine bruggetjes door en zorgt het voor een hoog brandstofverbruik.

Half integraal campers

Een half integraal camper, ook wel semi integraal camper genoemd, is een combinatie tussen een alkoof camper en een integraal camper. De camper heeft nog steeds een aparte bestuurderscabine en daar boven wat extra ruimte. Maar die ruimte is kleiner en beter gestroomlijnd ten opzichte van de camper.

Het voordeel hiervan is dat je wel veel ruimte hebt, maar niet te maken hebt met de brandstofverbruik nadelen van de alkoof camper. Vaak zit in een half integraal camper een extra hefbed in de bovenruimte in plaats van een vast bed. Zo’n hefbed kun je uitvouwen wanneer je hem nodig hebt, en kunt wegklappen als hij niet gebruikt wordt.

Half integraal campers zijn ideaal voor twee tot vier personen. Sommige half integraal campers hebben geen hefbed en alleen een vast bed aan de achterkant van de cabine. Dit zijn campers voor twee personen die graag wat extra ruimte willen.

Integraal camper

Van alle soorten campers die er zijn, is de integraal camper de meeste luxe camper. Ze zijn volledig geoptimaliseerd als camper met een goede isolatie, vaste slaapplaatsen een woongedeelte en een strak uiterlijk.

Integraal campers zijn aan de voor- en achterkant even breed, waardoor je weinig windweerstand hebt. Door de grote voorruit heeft deze camper een sportief uiterlijk die veel mensen aanspreekt.

Huis op wielen

Het grootste voordeel van een integraal camper is dat het een geïntegreerde cabine heeft. Het is eigenlijk een huis op wielen. De stoelen in de bestuurderscabine zijn draaibaar en op deze manier onderdeel van de leefruimte.

De rest van de indeling is vast, waardoor je altijd een fijne woonruimte hebt. Geen gedoe met het ombouwen van de zithoek tot een slaapruimte en er is voldoende ruimte voor goede sanitaire voorzieningen. Je bent dus niet afhankelijk van voorzieningen op een camping, wat de integraal camper ideaal maakt voor wildkamperen.

Boven de cabine bevindt zich een uitklapbaar bed dat je gemakkelijk naar beneden haalt. Omdat je het bed naar beneden haalt, is er meer ruimte tussen het bed en het plafond dan bij de alkoof, waardoor het minder claustrofobisch aanvoelt. En ook het panoramaraam zorgt voor veel licht en ver zicht op de omgeving.

Camper huren bij Camper Deluxe

Wil je graag op vakantie, maar heb je (nog) geen camper? Bij Camper Deluxe huur je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke (soorten) campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl