Welkom op de blog van Camperdeluxe

Hier houden we u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, leuke reistips en nog veel meer.

Uw unieke Scandinaviëreis begint met een camper van Camper Deluxe.

De Scandinavische landen lenen zich meer dan waar ook in Europa voor het vrij en ongebonden rondtrekken met een camper van Camper DeLuxe uit Meppel, Nederland. U kiest uw eigen reisroute. Er is een overvloed aan mooi gelegen campings die beschikken over goede faciliteiten. Uniek in Scandinavië is het “allemansrecht” waarbij u vrij in de natuur mag kamperen, mits u toestemming heeft van de grondeigenaar, vóór vertrek opruimt en geen afval in de natuur achterlaat. Uitgestrekte bossen, vele meren, fjorden, bergen, hoogvlaktes en de gezonde frisse lucht trekken jaarlijks veel bezoekers naar het noorden. De vrije natuur in Scandinavië biedt volop gelegenheid tot actief bezig zijn. Het dagelijkse leven in Scandinavië gaat gepaard met vele tradities en oude gebruiken, die van streek tot streek verschillen. Van de beschut gelegen Noorse vissersdorpjes en de in Fins Lapland gelegen Saami-nederzettingen tot de gemoedelijke dorpjes in Centraal Zweden, steeds idyllisch maar onderling erg verschillend. Scandinavië ontstresst maar vervelen zult u zich niet. Met een open bevolking, de bruisende steden met festivals en musea, evenementen en veel bezienswaardigheden komt iedereen aan zijn trekken.

FERRYROUTES

Over land via Denemarken naar Zweden of met de cruiseferry’s van Color Line, Stena Line, Superfast Ferries en Viking Line vaart u vanuit Noord-Duitsland of Denemarken naar Noorwegen, Zweden of Finland en vanuit Zweden eventueel door naar Finland. Met de overtocht vanuit Kiel naar Oslo maakt u het minste aantal kilometers. Voor een kortere oversteek kiest u uit verschillende ferryverbindingen vanuit Noord-Denemarken naar Noorwegen.

OVER LAND

De vaste oeververbinding tussen Denemarken en Zweden, en dus Noorwegen, over de Sont bestaat uit een tunnel en een brug van Kastrup (Kopenhagen) naar de Zweedse stad Malmø. U gaat eerst via een tunnel van 3,5 km van Kopenhagen naar het 4 kilometer lange kunstmatige eiland Peberholm. Daarna volgt de 7.8 kilometer lange brug tussen Peberholm en het Zweedse vasteland bij de stad Malmö.

ALLEMANSRECHT

Het Allemansrecht is uniek en de belangrijkste basis voor recreatie in Scandinavie. Het Allemansrecht geeft u de mogelijkheid overal in de vrije natuur te verblijven en te overnachten, d.w.z. op stranden, in het bos, in de bergen en in andere gebieden die niet gecultiveerd zijn. Het is niet toegestaan op gecultiveerd land te verblijven zonder toestemming van de eigenaar. Tot gecultiveerde gebieden worden ook maailand, weilanden, nieuw aangeplante bossen en vergelijkbare gebieden gerekend waar het verblijf van mensen kan leiden tot schade en hinder voor de eigenaar of gebruiker. Bij elk oponthoud moet de nodige voorzichtigheid in acht worden genomen, zodat er geen schade ontstaat aan natuur of eigendommen.

FINLAND

Het ‘land van de duizend meren’ is de passende bijnaam voor dit geweldige vakantieland. Finland is groot in verhouding tot Nederland en u zult hier van ongekende rust en prachtig natuurschoon kunnen genieten. U zult zich niet vervelen. Er zijn veel activiteiten te ondernemen en bezienswaardigheden te ontdekken. Bezoek een rendierenfokkerij, één van de Orthodoxe kerken of de thuisbasis van de kerstman in Rovaniemi. Vergeet ook niet Helsinki, de hoofdstad, met haar levendige haven. Een aantrekkelijke stad met vele restaurants, barretjes, winkels, musea en overige bezienswaardigheden. Er is een groot landschappelijk contrast tussen de vlaktes in Lapland boven de poolcirkel, het bosrijke merengebied en de lieflijke kustgebied bij de Finse archipel, ook qua fauna. Rendieren zult u in Noord Finland zeker tegenkomen en meer zuidelijk kunt u oog in oog komen te staan met bevers en zelfs beren. U zult merken dat ook de bevolking per gebied verschilt. Denk daarbij aan de Sami in Lapland en de bevolking in het Karelische deel van Finland, dat tegen de Russische grens ligt.

NOORWEGEN

Velen zien Noorwegen als het spectaculairste land van Scandinavië. De afwisseling van de uitgestrekte bossen en vele meren in het Oosten en de majestueuze fjorden en indrukwekkende bergpassen in het westen maken Noorwegen tot een fantastisch vakantieland. In Noorwegen kan men nog op een plezierige wijze over rustige wegen rijden, met na elke bocht een verrassend landschap en vele nieuwe hoogtepunten. Hoffelijkheid, betrouwbaarheid en een grote liefde voor hun eigen land en tradities typeren de gastvrije Noorse bevolking. Vanwege de verschillen tussen de diverse streken, is het maken van een rondreis aan te bevelen. Zo vindt u bijvoorbeeld in het lieflijke Telemark uitgestrekte bossen en vele meren, terwijl in het fjorden- district boomgaarden, gletsjers en bergpassen de toon zetten.

DENEMARKEN

Een heerlijke vakantie in het vriendelijke Denemarken begint al na een dagje rijden. De rust, ruimte en ontspannen sfeer vallen meteen op. Het eilandenrijk heeft een kustlijn van maar liefst 7300 kilometer. Er zijn vele stranden, maar ook bossen, meren, fjorden en krijtrotsen. Verder heeft het land veel musea, festivals, evenementen, pretparken en sportieve mogelijkheden. Ontdek Denemarken zelf en laat je verrassen!

ZWEDEN

Rustiek en imposant. Uitgestrekte bossen, meren, imposante herenboerderijen en bruisende steden. Ruimte en de ongereptheid van de natuur maken dit land zo uniek. Vrij door de bossen lopen of al peddelend over een meer zonder dan ook maar iemand tegen te komen. Daarentegen bruisen de verschillende Zweedse steden. Neem Malmö, Göteborg of de hoofdstad Stockholm, met een gezellig oud centrum en een scala aan bars, restaurants en winkels. Vele musea en bezienswaardigheden trekken hier jaarlijks vele toeristen. Zweden is groot en de onderlinge streken hebben allen hun eigen charme. Het ruige Lapland in het Noorden, de uitgestrekte bossen in midden Zweden en het lieflijke landschap in zuiden. De Zweedse bevolking staat bekend als gastvrij, rustig en gemoedelijk. Men weet de eigen cultuur en tradities in stand te houden wat onder andere tot uiting komt tijdens de feesten rond midzomernacht.

RIJDEN IN SCANDINAVIË

Scandinavië kent bijna geen autosnelwegen. De gemiddelde snelheid is dus lager en de gemiddelde reistijd langer. De tweebaanswegen zijn met een gemiddelde snelheid van circa 60-70 km per uur bijzonder goed berijdbaar.

Veel verzorgingsplaatsen voor de camper (tømmestasjon) in Noorwegen bevinden zich bij een tankstation, soms met de mogelijkheid om te overnachten. Allemaal hebben ze de mogelijkheid om drinkwater te tanken en afvalwater te lozen.