Omvormer camper: laten installeren door een professional

Reizen met een camper biedt de vrijheid om de wereld te verkennen zonder aan comfort te verliezen. Een belangrijk onderdeel om jou comfortabel te laten reizen, is het installeren van een omvormer. Een omvormer is ook wel een elektronisch apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC).

Hierdoor kun je onderweg gebruikmaken van allerlei elektrische apparaten. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een camper omvormer en het installeren hiervan.

20231102 120016 | Camper Deluxe

Waarom een omvormer nodig?

Ga je met de camper op pad, dan ben je sterk afhankelijk van elektrische apparaten. Of het nu gaat om het opladen van je smartphone, het gebruiken van een laptop, koffie zetten of film kijken, betrouwbare stroom is onmisbaar. En daarvoor heb je een omvormer nodig.

Terwijl campers standaard zijn uitgerust met batterijen voor basisverlichting en de motor zorgt voor oplading, is dit vaak niet voldoende voor al je energie.

Een omvormer biedt de oplossing door gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Hierdoor kun je onderweg gebruik maken van apparaten die normaal gesproken alleen op netspanning werken.

Een camper accu heeft standaard 12 volt aan stroom. Prima voor het opladen van je telefoon, maar met een waterkoker heb je 220 volt nodig. Een omvormer maakt van 12 volt 220 volt en zelfs 230 volt indien nodig.

Of je nu op een afgelegen kampeerplek staat of gewoon onderweg bent, met een omvormer maak je jouw trip met de camper een stuk comfortabeler. Maar, hoe weet je nu welke omvormer de juiste is?

De juiste omvormers kiezen

Het is belangrijk om de beste omvormer voor jouw specifieke behoeften te kiezen. Omvormers variëren in capaciteit en specificaties. De keuze hangt af van het soort apparaten dat je wilt gebruiken. Wat je het beste kunt doen?

Denk na over het vermogen (uitgedrukt in watt) dat je nodig hebt en zorg ervoor dat de omvormer dit aankan. Dat is waar de zuivere sinus omvormer en gemodificeerde sinus omvormer om de hoek komen kijken.

Zuivere sinus omvormer en gemodificeerde sinus omvormer

Je hebt de keuze uit een zuivere (pure) sinus omvormer en een gemodificeerde sinus omvormer. Zuivere sinus omvormers zijn duurder, maar ze genereren stabiele stroom die geschikt is voor alle elektronische apparaten. Welk type omvormer is het beste?

Gemodificeerde sinus omvormers zijn budgetvriendelijker, maar ze kunnen storingen veroorzaken in sommige gevoelige apparaten. Een gemodificeerde sinus omvormer van 1500 watt kost ongeveer 160 euro. Voor een zuivere sinusomvormer met hetzelfde aantal watt betaal je al snel 500 euro.

Vaak is een pure sinus omvormer de betere keuze, omdat er minder sprake is van storingen. Bedenk altijd goed wat de beste omvormer voor jouw behoeften is.

Een omvormer in je camper installeren

Heb je eenmaal de keuze voor een zuivere sinus 230 volt of een gemodificeerde sinus 230 volt gemaakt, dan is het tijd om je camper omvormer te gaan installeren. Het is mogelijk om dit zelf te doen. Echter raden wij aan om niet zelf aan de slag te gaan, maar een specialist in te schakelen. Dit werk kan namelijk gevaarlijk zijn en kost veel tijd.

Beoordeel de stroombehoefte

Voordat je een omvormer camper kiest, maak je een lijst van alle apparaten die je wilt gebruiken en hun stroomvereisten. Een waterkoker heeft bijvoorbeeld 12 volt nodig en een laptop tussen de 12 en 20 volt. Tel het vermogen van deze apparaten op om de benodigde continue vermogen van de omvormer te bepalen. Zo weet je precies welke capaciteit en volt spanning je nodig hebt en kun je verder met de volgende stap. Let hierbij ook goed op of de camper accu het gevraagde vermogen van de omvormer aan kan. Een zuivere sinus omvormer kan veel vermogen leveren, maar gemiddeld mag vijf keer het maximaal vermogen van de accu gevraagd worden.

Kies de locatie van de omvormer

Selecteer een geschikte locatie voor de omvormer. Het moet goed geventileerd zijn om oververhitting te voorkomen, maar ook gemakkelijk toegankelijk voor inspectie en onderhoud.

Dit geldt voor zowel een zuivere sinus als voor gemodificeerde sinus omvormers. Kies dus altijd voor een veilige plek waar je goed bij kunt.

Waarom de omvormer laten installeren door een specialist?

Weet je wat de stroombehoefte van je camper omvormer is en waar je hem wilt plaatsen, dan is het verstandig een specialist in te schakelen. Dit om verschillende redenen, zoals:

 1. Technische kennis: Een specialist heeft de nodige technische kennis over elektrische systemen, zoals de camper omvormer en begrijpt de specificaties van verschillende omvormers. Ze kunnen ervoor zorgen dat de omvormer correct wordt geïnstalleerd en compatibel is met het bestaande elektrische systeem van de camper.

 2. Deskundig advies: Een professional kan je helpen bij het kiezen van de juiste camper omvormer op basis van jouw specifieke behoeften. Ze kunnen rekening houden met factoren zoals het stroomverbruik van je apparaten, de grootte van je camper en de duur van je reizen. Ook zorgt de specialist ervoor dat je niet over het maximale vermogen van je stroom heen gaat en de volt spanning goed geregeld is.

  Veiligheid: Elektrische installaties brengen altijd veiligheidsrisico’s met zich mee. Een specialist kan ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften. Dit helpt om het risico op elektrische problemen, kortsluiting of brand te minimaliseren.
  Nauwkeurige installatie: Het correct installeren van een omvormer vereist technische kennis en ervaring. Een professional zorgt ervoor dat de omvormer stevig wordt gemonteerd op een geschikte locatie, dat alle bedrading veilig is geïnstalleerd en dat de accu correct is aangesloten.
  Optimale prestaties: Een specialist kan de omvormer zo installeren dat deze optimaal presteert en efficiënt gebruikmaakt van de beschikbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of de accu van de camper. Dit kan resulteren in een betere energie-efficiëntie en langere levensduur van de apparatuur.
  Foutopsporing: Mocht er zich later een probleem voordoen, dan kan een specialist effectief fouten opsporen en repareren. Dit kan moeilijker zijn als de installatie niet professioneel is uitgevoerd.
  Garantie:Het gebruik van een specialist kan ervoor zorgen dat de garantie op de omvormer behouden blijft. Sommige fabrikanten vereisen dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende professional om aanspraak te kunnen maken op garantie.
  Aanpassing aan specifieke behoeften: Een specialist kan de installatie aanpassen aan de specifieke behoeften van de camperbezitter. Ze kunnen bijvoorbeeld rekening houden met het type apparatuur dat wordt aangesloten, de energiebehoefte van de gebruiker en andere individuele wensen
  Efficiënt energieverbruik: Een specialist kan ervoor zorgen dat de omvormer efficiënt werkt, waardoor energieverlies wordt geminimaliseerd. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat je camperaccu niet onnodig wordt belast en dat je langer van stroom kunt genieten tijdens je reizen. Zo weet je zeker dat jouw verbruik niet hoger of lager dan 230 volt is.
  Maatwerk: Een specialist kan op maat gemaakte oplossingen bieden die aansluiten bij de lay-out van je camper en je specifieke behoeften. Hierdoor wordt het gebruiksgemak gemaximaliseerd en wordt de functionaliteit van de omvormer geoptimaliseerd.

Tijd en frustratie besparen

Het installeren van een omvormer kan complex zijn, vooral als je niet bekend bent met elektrische systemen. Door een professional in te schakelen, bespaar je tijd en vermijd je mogelijke frustraties die gepaard gaan met het zelf installeren van de omvormer.

Zij weten precies hoe ze omvormers moeten installeren en doen dit op een professionele manier.Een specialist zorgt ervoor dat alles wat voor de camper omvormer nodig is wordt geïnstalleerd, zodat je weer je camper gebruiken kunt voor jouw vakanties.

Test het systeem na het monteren

Voer na het monteren een grondige test uit om te controleren of alles naar behoren werkt. Controleer of de omvormer de gewenste apparaten van stroom voorziet en observeer de volt spanning op verschillende punten in het systeem. Check ook de volt stopcontacten goed en of deze 230 volt aangeven.

Voeg optionele functies toe

Overweeg het toevoegen van extra functies, zoals een afstandsbediening voor de omvormers of een systeem om het stroomverbruik te monitoren. Zo heb je goed zicht op het gebruik van de omvormer en kun je deze indien gewenst ook zelf regelen.

Veiligheid eerste

Zorg ervoor dat het gehele systeem voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Beveilig de bedrading tegen beschadiging en voorkom blootstelling aan vocht.

Laat de camper omvormer altijd installeren door een specialist

De kans is groot dat je niet goed weet hoe je een zuivere sinus omvormer of gemodificeerde sinus het beste kunt installeren. Wij raden altijd aan om de camper omvormer te laten installeren door een specialist.

Zo weet je zeker dat de installatie op de juiste wijze gebeurt. Kies ook altijd voor de beste omvormer, zodat je zeker bent van kwaliteit en een omvormer met een lange levensduur.

Zware omvormers vragen meer vermogen van je camper, dus houd altijd rekening met het continue vermogen van de omvormer.

Nieuwe omvormer laten installeren?

Neem dan contact met ons op voor een afspraak!

Maak een afspraak en mail naar werkplaats@camperdeluxe.nl
Of bel ons op 0522 48 05 48
AFSPRAAKMAKEN | Camper Deluxe

Accessoires op uw camper

Bij Camper Deluxe kunt u terecht voor de montage van accessoires op uw camper, 

zoals zonnepanelen, achteruitrijcamera’s, extra sloten en luiken, dakairco’s, fietsenrekken en luifels. 

OpgeruimdeWerkplaats | Camper Deluxe

Ga naar de werkplaats pagina

Allerlei werkzaamheden kunnen wij voor u uitvoeren. Alles gebeurd professioneel en met een prijsopgave..

Naar de werkplaats

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het huren van een camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!