Winterbanden camper: dit moet je weten

Zodra het kouder wordt, krijgen we al snel weer met winterse omstandigheden te maken. Ben je in het bezit van een camper, dan is het ook dan noodzakelijk om je zomerbanden naar winterbanden om te wisselen. Zo heb je weinig kans dat er een ongeval onder winterse omstandigheden uitbreekt.

Winterbanden zijn in ons land niet verplicht, maar andere landen hanteren een strengere regelgeving als het gaat om winterbanden. In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen winterbanden en zomerbanden.

En dat niet alleen. Je komt er ook achter wat voor winterbanden je nodig hebt en in welke landen winterbanden verplicht zijn. Lees snel verder voor meer informatie over winterbanden voor de camper.

camper op brug in garage | Camper Deluxe

Verschil winterbanden en zomerbanden

Je nieuwe zomerbanden lekker laten zitten in de winter is niet aan te raden. Als je met winterbanden 50 km/u rijdt, heb je 35 meter remweg nodig op besneeuwde wegen. Voor zomerbanden neemt de remweg tot 43 meter toe. En dat kan voor ernstige ongelukken zorgen. Dit geldt voor zowel personenauto’s als campers.

Raak je in een noodsituatie, dan kun je met zomerbanden alsnog met 22 km/u iets raken. Met winterbanden staat je camper veel sneller stil. Winterbanden zijn van een speciale rubberen samenstelling gemaakt. Deze samenstelling kan perfect tegen kou en zorgt ervoor dat de banden soepel blijven.

Zomerbanden verharden juist als er sprake is van winterse omstandigheden, waardoor de hechting op de weg vermindert. Ze zijn het meest geschikt voor een droog wegdek.

Ook hebben winterbanden een ander profiel dat juist zorgt voor meer grip op de weg. De minimale profieldiepte van de banden dient 1,6 millimeter te zijn. Oudere winterbanden kun je het beste vervangen.

All season banden en winterbanden

Je kunt echter ook kiezen voor all season banden. Met deze camper winterbanden kun je zowel in de zomer als in de winter veilig de weg op.

We raden het echter aan om voor winterbanden te kiezen. Hiermee is je camper beter beschermd tijdens extreme winterse omstandigheden. 

Eisen winterbanden

Sinds 2018 is het verplicht om winterbanden met het ‘three peak mountain snow flake’ symbool te hebben. Dit is een speciaal keurmerk wat aan winterbanden wordt gegeven nadat ze uitvoerig zijn getest en aan de criteria voldoen.

Oude winterbanden met een M+S marketing mogen nog tot september 2024 door motorvoertuigen worden gebruikt.

Camper winterbanden

Winterbanden voor campers zijn erg belangrijk. Doordat ze een hoge wielbelasting hebben, zijn winterbanden een vereiste. Campers zijn tegenwoordig net zo snel als auto’s. Daarom is het belangrijk dat er voor de juiste banden wordt gekozen die ook geschikt zijn voor de snelheid van de camper.

De informatie die op de banden komt, moet het liefst overeenkomen met de informatie in de documenten van het voertuig. Dit zou ook moeten gelden voor de toegestane snelheid en het laadvermogen, maar dat is vaak niet zo.

Het kan vaak meer zijn. Echter is het geen probleem als banden met een hogere belasting of snelheid gemonteerd worden.

Te laag berekende factoren

Het kan wel een probleem zijn als je de factoren te laag berekend, waardoor de snelheid te laag geïndexeerd wordt. Dit betekent niet direct dat je de wet in specifieke landen aan het overtreden bent.

Wanneer banden als winterbanden worden gezien, kunnen ze alsnog worden goedgekeurd. Dit zodra er een extra waarschuwingssticker op het dashboard is aangebracht in het gezichtsveld van de bestuurder. Dit betekent echter wel dat je de maximale toegestane snelheid voor de banden zelf moet aanhouden.

Ook moet je bij het wisselen naar winterbanden gespecialiseerd advies van een erkende dealer vragen.

Service op locatie

Wilt u uw camper liever niet verplaatsen? Geen probleem! 

Wij bieden al onze diensten ook aan op locatie middels onze service bus! 

Maak een telefonische afspraak: 0522 48 05 48

servicebus | Camper Deluxe

Vier winterbanden

De keuze voor vier winterbanden is de veiligste optie als je overgaat op winterbanden. Wanneer je enkel op de aangedreven vooras winterbanden monteert en op de achteras zomerbanden houdt, verschillen de profielen van elkaar.

Het goede profiel van winterbanden zorgt ervoor dat sneeuw optimaal wordt afgevoerd gedurende winterse omstandigheden.

Keuze voor verschillende banden

Kies je voor verschillende banden, dan krijg je een verschil in het afvoer van sneeuw. De voorbanden zorgen voor een betere afvoer en hebben beter contact met de weg dan de achterbanden.

Bij doorrijden in de bochten of als er een uitwijkmanoeuvre moet worden verricht, kunnen er vervolgens problemen ontstaan.

De kans is groot dat de achteras uitbreekt, waardoor de camper uit de bocht vliegt. Door goed te sturen kun je dit soort dingen voor zijn. Het is echter altijd beter om voor vier winterbanden te kiezen. 

Winterbanden verplicht?

Winterbanden verplicht? Niet in Nederland, maar in verschillende Europese landen wel. Bij ons worden ze slechts geadviseerd voor winterse omstandigheden. All season banden zouden zeker een goed alternatief zijn in Nederland, omdat hier sprake is van weinig sneeuwval.

In een aantal landen zijn winterbanden verplicht voor bepaalde periodes. Voordat je op vakantie gaat, is het dan ook aan te raden te checken of winterbanden verplicht zijn in het land waar je naartoe gaat. Wij hebben dit voor enkele landen voor je uitgezocht.

Zwitserland

Geen verplichting voor winterbanden. Ze worden wel aanbevolen. Sneeuwkettingen en winterbanden kunnen in bepaalde gebieden worden aangeraden.

Frankrijk

Winterbanden niet verplicht. Voor bepaalde routes in Frankrijk kan dit wel worden aangeraden.

Oostenrijk

Winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april, wanneer er sprake is van winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte dient 4 mm te zijn. Het alternatief dat voor winterbanden wordt aangeraden, zijn sneeuwkettingen.

Italië

Winterbanden niet verplicht. In specifieke regio’s is er van 15 april tot 15 november wel een verplichting. Ook moeten er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn en is het verplicht om winterbanden op bepaalde routes te gebruiken.

Nieuwe banden nodig? Kies ook voor winterbanden

Komen de koude temperaturen er weer aan? Ga dan meteen op zoek naar een goede winterband voor jouw camper. Er is een duidelijk verschil tussen winterbanden en zomerbanden. Waaraan herken je een winterband? Je weet nu dat je aan het profiel kunt zien dat je met winterbanden te maken hebt. Deze bieden grip bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Kies ook voor winterbanden en ga voor optimale veiligheid op de weg. 

Accessoires op uw camper

Bij Camper Deluxe kunt u terecht voor de montage van accessoires op uw camper, 

zoals zonnepanelen, achteruitrijcamera’s, extra sloten en luiken, dakairco’s, fietsenrekken en luifels. 

20230519 152004 | Camper Deluxe

Ga naar de werkplaats pagina

Allerlei werkzaamheden kunnen wij voor u uitvoeren. Alles gebeurd professioneel en met een prijsopgave..

Naar de werkplaats

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het huren van een camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!