Zonnepaneel met laadregelaar: wat is het en waarom is de juiste laadregelaar belangrijk?

Heb je een camper, dan is het erg belangrijk de juiste apparatuur te hebben voor een goede energievoorziening. Zonder de juiste apparatuur heb je sneller de kans op complicaties tijdens je reis. Je kunt niet koken of op andere manieren energie gebruiken. Een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen is de laadregelaar.

In dit artikel vertellen we je waarom een laadregelaar belangrijk is en hoe je het juiste type laadregelaar voor je camper kunt vinden. Ook lees je hoe Camper Deluxe je kan helpen met een veilige en effectieve installatie. Lees snel verder voor meer informatie.

laadregelaar voor campers | Camper Deluxe

Wat doet een laadregelaar?

Een laadregelaar (ook wel een solar controller genoemd) is een apparaat dat tussen het zonnepaneel en de batterijen van je camper wordt geplaatst. Het belangrijkste doel van een laadregelaar is voorkomen dat de batterijen overladen raken door de energie die door de zonnepanelen wordt gegenereerd.

Dit is erg belangrijk, omdat overladen de levensduur van de batterijen kan verkorten en zelfs schade kan veroorzaken aan het elektrische systeem van de camper. Wanneer je zonnepanelen op je camper installeert, is het dus enorm handig om een laadregelaar te hebben. 

De laadregelaar zorgt ervoor dat de opgewekte energie op een gecontroleerde en efficiënte manier wordt gebruikt. Dit zorgt voor een betrouwbare stroomvoorziening tijdens je avonturen met de camper.

Het belang van het juiste type laadregelaar voor de camper

Het kiezen van het juiste type solar laadregelaar is enorm belangrijk. Zo kun je voldoen aan de specifieke energiebehoeften en -eisen van je camper en weet je zeker dat je geen pech onderweg krijgt. Maar hoe kies je precies het juiste type laadregelaar uit? Wij nemen je mee in de soorten laadregelaars die er zijn, zodat je eenvoudig je keuze kunt maken.

Diverse soorten laadregelaars

Er zijn verschillende soorten laadregelaars beschikbaar, waaronder de PWM laadregelaar (Pulse Width Modulation) en de MPPT regelaar (Maximum Power Point Tracking). Deze laadregelaars hebben een aantal belangrijke verschillen.

Zoek je een laadregelaar, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een laadregelaar van Victron Bluesolar. Victron Bluesolar biedt diverse zonne-energie laadregelaars en omvormers. Dit voor diverse energieoplossingen en voor verschillende toepassingen. Denk aan maritieme, automotive en off-grid systemen. Maar wordt het dan een PWM laadregelaar of een MPPT laadregelaar? Wij hebben de belangrijkste verschillen hieronder voor je op een rij gezet.

PWM laadregelaar

De PWM laadregelaar is meer geschikt voor kleinere zonne-energiesystemen en is over het algemeen voordeliger. Dit komt doordat het ontwerp van PWM regelaars een stuk eenvoudiger is in vergelijking met het ontwerp van MPPT regelaars. Hierdoor zijn ze goedkoper om te produceren dan een MPPT laadregelaar.

Een PWM laadregelaar biedt vooral een betere efficiëntie bij kleine zonnesystemen. Ook is deze solar laadregelaar geschikt voor verschillende toepassingen. Zo is het het geschikt voor draagbare zonnepanelen, tuinverlichting en kleine zonne-energie systemen.

MPPT laadregelaar

De MPPT laadregelaar(Maximum Power Point Tracking) werkt zeer efficiënt. Deze regelaar past continu de werkingspunt van het zonnepaneel aan om het maximale vermogen te extraheren. Zelfs onder veranderende omstandigheden, zoals schaduw of wisselende zoninstraling. Hierdoor kan de MPPT regelaar efficiënter energie opwekken dan een PWM regelaar.

Ook biedt een MPPT laadregelaar een breed aanbod zonnepaneelspanningen en vermogens. Dit komt doordat de mppt regelaar de spanning en stroom kan aanpassen voor maximale vermogensafgifte. De MPPT laadregelaar presteert beter bij bewolkte omstandigheden of ’s ochtends en ’s avonds, als de zoninstraling varieert. Dit terwijl de PWM laadregelaar beter presteert bij een stabiele en constante zoninstraling.

Zo kies je de juiste solar laadregelaar voor jouw camper

PWM laadregelaars zijn over het algemeen eenvoudiger en goedkoper. Ze regelen de laadstroom door de spanning van het zonnepaneel te verlagen naar het niveau van de batterij. Deze regelaars zijn geschikt voor kleinere systemen en situaties waarbij de temperatuur consistent blijft.

Aan de andere kant zijn MPPT laadregelaars geavanceerder en efficiënter. Ze kunnen het maximale vermogen van het zonnepaneel volgen. Dit zorgt voor een hogere opbrengst aan laadstroom. Vooral bij wisselende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Voor grotere systemen en wanneer je het maximale rendement uit je zonnepanelen wilt halen, zijn MPPT laadregelaars beter.

Bij het selecteren van een laadregelaar voor je camper is het belangrijk om de capaciteit van je zonnepanelen, de batterijspanning en het verwachte energieverbruik vast te stellen. Dit helpt je om de juiste regelaar en het juiste vermogen zonnepaneel te kiezen dat geheel aansluit bij jouw situatie. Hierdoor profiteer je altijd van een betrouwbare stroomvoorziening tijdens je avonturen.

Laadregelaars plaatsen in je camper door Camper Deluxe

Een laadregelaar installeren is geen klus die je zelf moet doen. Het installeren van een laadregelaar lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar het vereist specifieke kennis en ervaring om juist te worden uitgevoerd. Een professional begrijpt de complexiteit van elektrische systemen en kan de juiste laadregelaar selecteren. Dit altijd op basis van jouw behoeften en het vermogen van je zonnepanelen.

Daarnaast kunnen ze de regelaar juist aansluiten op je batterijbank en andere componenten. Hierbij houden ze rekening met veiligheidsvoorschriften en lokale codes. Een foute installatie kan leiden tot overbelasting, schade aan apparatuur of zelfs brandgevaar. Het is dus verstandig om jouw installatie over te laten aan een gekwalificeerde professional.

Waarom door Camper Deluxe laten plaatsen?

Camper Deluxe is gespecialiseerd in het installeren van laadregelaars en andere zonne-energiesystemen voor campers. Onze experts hebben uitgebreide kennis van het elektrische systeem van campers en zorgen voor een professionele en veilige installatie. Hierbij voldoen we altijd aan de geldende eisen. Zo ben je altijd zeker van optimale veiligheid.

Nauwkeurige aansluiting door onze professionals

Bij het plaatsen van laadregelaars in je camper zorgt Camper Deluxe voor een nauwkeurige positionering en aansluiting. Hierbij houden we rekening met de optimale werking van het hele zonne-energie systeem. Onze installateurs hebben uitgebreide ervaring met diverse campermodellen. Zij kunnen maatwerkoplossingen bieden die perfect aansluiten bij jouw specifieke behoeften.

Laat direct je laadregelaar plaatsen

Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepanelen met laadregelaar voor je camper? Neem dan direct contact op met Camper Deluxe om een professionele installatie te regelen. Onze laadregelaar zorgt ervoor dat je onbezorgd op reis kunt.

Ons team staat klaar om je te adviseren over de beste opties voor jouw camper en zorgt voor een vlotte en betrouwbare installatie. Zo kun je optimaal genieten van alle voordelen van zonne-energie tijdens je reizen.

Zonnepaneel met laadregelaar laten plaatsen?

Neem dan contact met ons op voor een afspraak!

Maak een afspraak en mail naar werkplaats@camperdeluxe.nl
Of bel ons op 0522 48 05 48
AFSPRAAKMAKEN | Camper Deluxe

Accessoires op uw camper

Bij Camper Deluxe kunt u terecht voor de montage van accessoires op uw camper, 

zoals zonnepanelen, achteruitrijcamera’s, extra sloten en luiken, dakairco’s, fietsenrekken en luifels. 

OpgeruimdeWerkplaats | Camper Deluxe

Ga naar de werkplaats pagina

Allerlei werkzaamheden kunnen wij voor u uitvoeren. Alles gebeurd professioneel en met een prijsopgave..

Naar de werkplaats

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het huren van een camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!