Wil jij gaan wildkamperen in Europa? Heel erg gaaf! Hierdoor kan je optimaal van de vrije natuur genieten en je ook vrij voelen. Helaas is dit in vrij veel landen verboden.
Wil jij gaan wildkamperen in Europa? Heel erg gaaf! Hierdoor kan je optimaal van de vrije natuur genieten en je ook vrij voelen. Helaas is dit in vrij veel landen verboden. In de landen waar het wel mag zijn er vaak veel regels om rekening mee te houden.
Dat kan het behoorlijk lastig maken om een vakantie te boeken. Je wil niet ineens een boze boswachter voor je tent hebben staan natuurlijk. In dit artikel laten wij je zien waar je het beste kunt wildkamperen in Europa. Daarom vertellen wij je in dit artikel alles wat je moet weten over wild kamperen.
In plaats van te beginnen met waar je niét mag wildkamperen officieel vertellen wij je eerst waar dat wel mag. In de volgende landen is wild kamperen toegestaan:
Noorwegen
Zweden
Finland
Schotland
Litouwen
Estland
Letland
Romenië
Slowakije
Dat zijn toch nog behoorlijk wat landen! Later in dit artikel vertellen wij je nog over de voordelen aan kamperen in bovenstaande landen.
Er zijn ook landen waar wildkamperen beperkt mag. Er zijn strenge regels om je aan te houden. Deze landen en de regels lichten we hieronder kort toe.
Laten we beginnen bij Italië. Dit is natuurlijk een mooie plek om te kamperen. Echter is wildkamperen officieel verboden in Italië. Het enige wat je kan doen is toestemming vragen aan de politie of een landeigenaar. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte is wild kamperen wel toegestaan. Echter wel pas vanaf 19.00 uur 's avonds tot de volgende ochtend 9.00 uur. Iets om goed rekening mee te houden dus.
In Zwitserland zijn er een paar regels om rekening mee te houden. Zo is wildkamperen niet toegestaan in de dallen, bewoonde gebieden en bossen. Je kan in Zwitserland zelfs een boete krijgen wanneer je dit toch wel doet. Lokale bewoners hebben in het verleden namelijk wel eens last gehad van wildkampeerders. Waar mag het dan wél?
In de bergen kan je, boven de boomgrens, wildkamperen. Dit is dan ook gewoon toegestaan. De enige uitzondering zijn natuurreservaten en nationale parken. Je mag trouwens maar één nacht wild kamperen in Zwitserland. Langer is niet toegestaan.
Oostenrijk is een enorm populair land dankzij de natuurparken. Tentje mee en gaan, toch? Helaas is kamperen ten zeerste verboden in Oostenrijk. De uitzonderingen daar gelaten.
Zo kan je boven de boomgrens bivakkeren onder bepaalde voorwaarden. Toch zijn er dan ook een aantal regels om je aan te houden. Wanneer je echt een paar nachten wil kamperen is dit niet aan te raden.
In Engeland en Wales is kamperen in principe mogelijk. Er zijn ook erg veel mooie plekken om te bezoeken. De regels verschillen heel erg per regio.
Zo heb je in sommige gebieden schriftelijke toestemming nodig van de overheid. En dat kan best wat gedoe zijn. Engeland kent meer dan 6.500 beschermde natuurgebieden. Hier mag je absoluut niet wild kamperen.
Eén van de populairste Scandinavische landen is Denemarken. Een camping in dit land heb je ook zo gevonden. Hier heb je ook meer ruimte. Je kan met gemak met drie tenten naar zo'n camping.
Wild kamperen is een stuk moeilijker in Denemarken. Het is namelijk officieel verboden. Toch zijn de regels in de praktijk net weer wat anders. Er zijn namelijk verschillende plaatsen waar je wel mag kamperen. Dit zijn de 'grijze gebieden' van Denemarken. Dit is dan wel weer beperkt tot één nacht.
Wildkamperen verboden? Niet overal. Eerder hebben we je al een lijstje gegeven van de landen waar je wél mag wildkamperen. Hieronder vertellen we even kort over de voordelen van kamperen in een aantal van deze landen.
In Noorwegen is kamperen, op de camping en in het wild, immens populair. Wildkamperen is ook officieel toegestaan. Lekker met de tent op pad, weg van de bewoonde wereld. En dan ook nog eens in zo'n prachtig land als Noorwegen.
Bivakkeren middenin een natuurgebied is hier volledig legaal. Zolang je de regels omtrent het kamperen maar goed opvolgt. In Noorwegen heb je de allemannsretten of het zogenaamde allemansrecht. Dit is het recht van overpad. Hierdoor krijg je tijdens het kamperen toegang tot het platteland én de nationale parken van Noorwegen. En ja, ook in de parken is het toegestaan om te kamperen.
Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo mag je niet overnachten op cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen. Ook moet je minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis. Op die manier heeft de lokale bevolking geen last van jou en andere kampeerders.
In Zweden gelden vrijwel dezelfde regels dan in Noorwegen. Hier is kamperen met de tent in het wild natuurlijk ook gewoon toegestaan. En ook hier geldt het recht van overpad. Je kan hier dus met een gerust hart overnachten in de vrije natuur. Er zijn dan ook veel prachtige toeristische gebieden om te ontdekken.
Zo staan de Zweedse meren Vänern, Vättern, Storsjön, Hjälmaren en Mälaren bekend als goede visplekken. Het zijn ook behoorlijk afgelegen plekken, waardoor je echt tot rust kan komen. Je kan ook wandelen langs de gebaande paden voor een mooi uitzicht. In de buurt van de meren zijn ook aangewezen campings waar je kan overnachten. In Zweden heb je bij deze meren ook geen fishing permit nodig.
Ook in Schotland kan je prachtig wildkamperen. Zo heeft het land meerdere nationale parken waar een tentje opzetten geen probleem is. Toestemming vragen hiervoor is ook niet nodig. Je mag in Schotland alleen niet wildkamperen op particulier terrein. Echter is dat uiteraard bijna overal het geval.
Overnachten in het mooie Falls of Falloch is erg populair. Wil je één of twee nachten wildkamperen? Ga dan met de tent naar Loch Lomond. Je kan hier ook naar de camping in plaats van in het wild overnachten natuurlijk. Verder heeft Schotland ook meerdere bergen die het bezoeken meer dan waard zijn.
Ook dit is een populaire bestemming om te kamperen in het wild. Dat is hier ook overal toegestaan. Ondanks dat het is toegestaan gelden er wel andere regels dan in bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden.
Zo is kamperen met de tent in de natuurgebieden maar beperkt toegestaan. Overnachten op privé terrein is verboden tenzij je toestemming hebt van de eigenaar. Het is immers het privé eigendom van deze persoon. Je mag wel meerdere nachten kamperen in Letland.
Wil je in de buurt van een huis kamperen? Dat is ook verboden. Wildkamperen in Letland is natuurlijk wel enorm mooi. Je kan ook wildkamperen door de golden circle, dit is een kleine trip door Letland.
Zo kent het land prachtige natuurgebieden en is de lokale bevolking enorm vriendelijk. Aan de andere kant is het er behoorlijk koud, kouder dan in de Scandinavische landen. Dat is wel iets om goed in je achterhoofd te houden. Gelukkig mag je wel langer dan één nacht verblijven.
Ga je voor het eerst wildkamperen? Dit kan behoorlijk spannend zijn. Ook al is het in principe toegestaan, je staat er wel alleen voor. Eten koken moet je bijvoorbeeld zelf doen. Toch is een camping wel heel anders dan een nacht doorbrengen in het wild.
Maar hoe pak je dit dan aan? Waar moet je goed rekening mee houden? In de vrije natuur kamperen kan zorgen voor onverwachte verrassingen. En daar moet je voorbereid op zijn. Daarom delen wij hieronder een paar tips op het kamperen in een vrije natuur tot een succes te maken. Zo'n beetje iedere kampeerder kan deze tips tijdens het bivakkeren in het wild goed gebruiken.
Check altijd van tevoren of je wel mag staan op de plek waar je wil gaan wildkamperen. In de landen waar het is toegestaan gelden namelijk vaak alsnog uitzonderingen. Je tent zo maar neerzetten is vaak geen goed idee. Het ene land is hier wel strenger in dan het andere land. Soms zijn er ook aangewezen plekken waar je kan wildkamperen. Kortom: check het goed.
Je kan zelf liters aan water meenemen, maar vaak maakt dit de reis niet makkelijker. Dit kan ook behoorlijk zwaar zijn. Misschien zit er in de buurt van de tent waar je aan het wildkamperen bent wel een waterbron zoals een meer of beekje. Gebruik dan een waterfilter. Hiermee kan je natuurlijk water filteren waardoor je voorkomt dat je ziek wordt.
Een kampvuurtje is heerlijk wanneer het in de avond kouder wordt. Wees hier alleen wel voorzichtig mee. Doe dit bijvoorbeeld niet te dicht in de buurt van je tent. Verder mag je ook niet overal zomaar een vuurtje stoken.
Er zijn vaak speciale aangewezen plekken of vereiste velden voor waar dit wel mag. Er staat dan een vuurkorf, vuurschaal, vuurring of een gemetselde steenkring. Zelfs wanneer je aan het wildkamperen bent. Is er niet zo'n aangewezen plek? Dan mag het waarschijnlijk ook niet.
Een veel voorkomende fout is het doen van de afwas in een waterbron. Dit doe je uiteraard met zeep normaal gesproken. Echter kan die zeep tientallen meters uitstrekken over het water, en soms zelfs nog verder dan dit.
Dit zorgt voor vervuiling en is schadelijk voor de dieren in het water. Doe dit in de buurt van je tent, en neem een opvouwbare emmer mee om de afwas in te doen. Je kan ook een opvouwbaar bad meenemen bijvoorbeeld.
Jij hebt nu een hoop geleerd, laat je het weten als je hier iets aan gehad hebt enne, stuur een leuke foto naar ons van mooie plekjes!
Ben je geïnspireerd geraakt om te gaan kamperen met een camper? Bij Camper Deluxe huur of koop je makkelijk een camper voor een onvergetelijke reis. Wil je weten welke campers beschikbaar zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder! Wij zijn het beste telefonisch te bereiken op +31 (0) 522 48 05 48 of via de mail: info@camperdeluxe.nl.
Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier.
We helpen je graag verder!