Wildkamperen met de camper

Ga wildkamperen met de camper

Het geluid van de wind die zachtjes door de bomen waait en het licht in de camper dat ‘s nachts de enige lichtbron is. Ziet u het al voor zich? Vrij kamperen met uw camper in de ongerepte natuur? Er zijn veel mensen die dromen van zo’n heerlijke ervaring. Want wat geeft er een vrijer gevoel dan kamperen in het wild, waar u geniet van de mooiste uitzichten? Het is de meest avontuurlijke manier om idyllische kampeerplekjes te ontdekken waar verder helemaal niemand is. Toch vinden veel mensen het lastig om te bepalen waar dit nou wel of niet is toegestaan. Om u te helpen, hebben wij op een rijtje gezet waar vrij kamperen in Europa is toegestaan.

Camper naast houtstapel wildkamperen Camper Deluxe

Waar mag je vrij kamperen in Europa?

Scandinavië
Op een aantal plaatsen in Europa is het mogelijk om vrij te kamperen. De meeste kans heeft u in de dunbevolkte gebieden met veel ruimte en veel natuur. Goede voorbeelden hiervan zijn Zweden en Noorwegen. In deze Scandinavische landen geldt het allemansrecht. Dit houdt in dat u daar overal vrij mag kamperen, mits u zich houdt aan de voor de hand liggende richtlijnen.

Schotland en Zwitserland
In Schotland is het ook toegestaan om vrij te kamperen in de natuur. Het is een prachtig land wat uitermate geschikt is voor wildkamperen. In Schotland geldt het right to roam. Dit houdt in dat u overal mag kamperen, maar hiervoor is wel toestemming nodig van de grondeigenaar. Wanneer u zich in een omgeving bevindt waar het niet direct duidelijk is waar u die eigenaar kunt vinden, kunt u het beste even naar een huis in de buurt gaan om te vertellen wat uw plan is. In de meeste gevallen zullen de reacties hierop positief zijn. Wanneer u in Zwitserland vrij wilt kamperen, zoek dan de boomgrens op. Hier mag u namelijk alleen op plekken hoger dan 2000 meter verblijven met uw camper.

Frankrijk
Hoewel er in Frankrijk voorschriften zijn, is dit een prima land om vrij te kamperen. U mag hier op iedere parkeerplaats overnachten tussen 19.00 uur en 09.00 uur. Hier geldt wel dat uw camper niet zwaarder mag zijn dan 3500 kg. Wanneer u wilt overnachten in de vrije natuur heeft u toestemming nodig van de politie of grondeigenaar. In Frankrijk mag in de meeste nationale parken niet vrij gekampeerd worden.

In welke landen is wildkamperen verboden?

In sommige landen zijn ze erg streng. Wildkamperen is daar verboden. Landen waar vrij kamperen niet is toegestaan zijn Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland, Bulgarije en Kroatië. Er zijn ook landen die uitzonderingen maken wanneer het gaat om kamperen op privéterrein, zoals Italië, Spanje en Engeland. In deze landen mag u met toestemming van de grondeigenaar overnachten op zijn land. Ook gelden er in Portugal af en toe uitzonderingen in de toeristische gebieden.

Regels voor wildkamperen

Wildkamperen is erg gaaf en goedkoop. Mocht u dit nou willen gaan doen, houdt u dan wel aan de volgende regels:

  • Leave no trace – laat geen rotzooi achter
  • Wanneer u vuur maakt, let dan op dat u dit niet op droge plekken doet en plaats het kampvuur zorgvuldig. Wanneer u gaat slapen, doof het vuur dan en ruim alles netjes op wanneer u vertrekt
  • Begraaf uw gedane behoeftes
  • Respecteer de locals, natuur en wilde dieren
  • Blijf niet te lang op één plek en check altijd de regels van bestemming

Bent u nou helemaal enthousiast geworden en wilt u ook graag ervaren hoe het is om in het wild te kamperen? Op Camperdeluxe.nl kunt u veilig en vertrouwd een camper huren of camper kopen. Bekijk ons brede en exclusieve aanbod!