Een camper verhuren: wat is het rendement en is het de investering waard?

Een camper verhuren: wat is het rendement en is het de investering waard?

Camper met uitzicht op bergen en meer

 De laatste jaren is investeren enorm populair geworden. We ontdekken steeds meer hoe belangrijk het is om je geld en je bezittingen voor je te laten werken. Men investeert in crypto, aandelen en onroerend goed. Dit kan financieel erg interessant zijn, maar lang niet iedereen heeft het startkapitaal om hiermee te beginnen. Maar dat betekent niet dat je hier niet aan mee kunt doen. 

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw camper te verhuren. Het is een slimme manier om extra geld te verdienen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En is een camper verhuren rendabel? Wij leggen het uit in dit artikel.

Inhoudsopgave

De populariteit van campers

Campers worden steeds populairder. Het aantal mensen dat een camper bezit in Nederland neemt jaarlijks toe, maar ook de interesse in camperreizen groeit gestaag door. Het stoffige imago dat de camper lange tijd had lijkt verleden tijd te zijn. Reizen met de camper is avontuurlijk en biedt tal van mogelijkheden. Of je nu een wijnreis door Frankrijk maakt, de rijke historie van Italië verkent of gaat wildkamperen in Zweden: met de camper ligt de wereld aan je voeten.

De groeiende populariteit van de camper is goed nieuws voor campereigenaren. Je hebt namelijk zelf altijd een camper beschikbaar in de garage voor deze droomreizen, maar je kunt deze camper ook inzetten voor het verdienen van een extra inkomsten. Hiermee dek je jouw jaarlijkse kosten en verdien je een leuk zakcentje.

Het verhuren van campers is een lucratieve business. Er zijn tal van mensen geïnteresseerd in campervakanties, maar zij hebben geen eigen camper of willen liever geen camper kopen. Ze geven de voorkeur aan een camper huren voor hun vakantie en jouw camper biedt hierbij uitkomst. Kun jij jouw camper voor enkele weken per jaar missen? Lees dan zeker verder over de mogelijkheden als jij jouw camper verhuurt.

Een goede investering

Of je nu al een camper bezit of een camper aanschaft om te verhuren: het is een goede investering waar je, met de juiste kennis en aandacht, een positief rendement op kunt behalen. Met een goede verhuurprijs, redelijke voorwaarden en de juiste marketing kun je jouw ideale doelgroep bereiken en zo flink wat interesse wekken in jouw camper. Voor je het weet is jouw camper verhuurd.

camper uitzicht zee | Camper Deluxe

Hoeveel kun je met een camper verdienen?

Hoeveel je met de verhuur van jouw camper kunt verdienen is grotendeels afhankelijk van jouw voertuig en jouw eigen voorkeuren. Als de persoon die de camper verhuurt, kun je zelf jouw verhuurprijzen bepalen. Natuurlijk zul je deze wel moeten aanpassen aan de markt, anders is de kans op interesse vanuit huurders erg klein.

De meeste verhuurders rekenen een prijs van minimaal 75 euro per dag. Deze prijs is gebaseerd op onder andere de kosten voor verzekeringen, wegenbelasting, vaste lasten, stalling, pechhulp, afschrijvingen en onderhoudskosten. Is jouw camper wat ouder? Dan kan de dagprijs wat lager liggen voor de verhuur. Heb jij een moderne camper die van alle gemakken is voorzien? Dan kun je gerust meer geld vragen aan huurders.

Niet alleen de staat, het aantal slaapplaatsen en de functionaliteiten in jouw camper zijn bepalend voor de verhuurprijs. Ook andere factoren kunnen een rol spelen bij het vaststellen van jouw tarief. Zo spelen het seizoen en de verhuurperiode ook een grote rol. Het is vanzelfsprekend dat je sneller een camper verhuurt in het hoogseizoen, of in de maanden maart tot juni in het voorseizoen. Buiten deze periodes is het dus verstandig om jouw prijzen aan te passen.

Zelf verhuren of uitbesteden?

Als je beschikt over een goed netwerk van huurders kun je de verhuur van jouw camper uitstekend zelf regelen. Je hebt tenslotte voldoende geïnteresseerden die jouw camper huren willen. Maar lang niet iedereen heeft dit netwerk en dan kan het flink lastig zijn om je als verhuurder om deze markt te storten. Gelukkig zijn er tal van platformen waar je jouw camper kunt aanbieden met een advertentie. Of je nu voor het eerst een camper verhuurt of ontzorgt wilt worden, een platform biedt uitkomst. Zij hebben het bereik en jij hebt de camper.

Een platform dat bemiddelt tussen verhuurder en huurder neemt een groot deel van de administratieve en praktische zaken voor zijn rekening van de verhuur. Het verhuren van een camper kan namelijk vrij veel tijd kosten. Een advertentie opstellen, contact onderhouden, bezichtigingen, schoonmaken, onderhoud, controles, contracten, verzekeringszaken: er komt veel bij kijken. Door in zee te gaan met een bemiddelaar of een platform kun je enkele van deze taken eenvoudig uitbesteden.

Een platform dat campers aanbiedt doet dit natuurlijk wel tegen een vergoeding. Hoeveel de kosten bedragen van deze bemiddeling bij de verhuur verschilt per platform. Doorgaans kun je rekenen op een percentage van 15 tot 25 procent van de totale huurprijs van de verhuur.

Diverse campers in verhuur

Praktische zaken bij de verhuur van een camper

Als je een huurder hebt gevonden voor jouw camper, dan is het belangrijk om de uitgifte en de inname van de camper goed te regelen. Zorg dat je goed verzekerd bent en dat je een solide huurcontract hebt opgesteld. Let er bij de camperverzekering op dat je ook aanvullend verzekerd bent voor verhuur van het voertuig.

Of je nu zelf jouw camper verhuurt of gebruik maakt van een platform: de uitgifte en de inname van de camper zul je vaak zelf moeten regelen. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

De uitgifte van de camper

Als jouw camper is verhuurd zullen de camperaars jouw camper komen ophalen. Het is belangrijk dat jouw camper tiptop in orde is bij uitgifte, maar ook dat de overdracht goed verloopt. Wij geven jou als eigenaar graag enkele tips voor de uitgifte van de camper:

 • Zorg dat persoonlijke items uit de camper worden gehaald zodat er ruimte is voor andermans spullen.

 • Als je de camper verhuurt, moet deze rijklaar zijn. Dit houdt in een volle tank, een goede bandenspanning, vloeistoffen op peil en geen schade of gebreken.

 • Controleer samen met de verhuurder het voertuig. Let op bestaande schades en noteer deze vooraf.

 • Geef duidelijke instructies over het gebruik van de camper en alle functionaliteiten. Elk type camper is anders en je wilt bij verhuur alles doorlopen.

 • Maak afspraken over de borg voor de camper en regel de financiën hiervoor al voor vertrek af. Dit geeft jou financiële zekerheid en eventuele dekking van de kosten bij schade en ongevallen.

De inname van de camper

Een correcte afhandeling van de uitgifte van de camper is belangrijk, maar de inname van de camper is minstens zo relevant. Neem de tijd bij de inname om te informeren naar de vakantie, het reilen en zeilen met de camper en eventuele problemen onderweg. Neem de tijd om samen de camper te inspecteren. 

Let op eventuele gebreken en schade en controleer ook of de huurders geen spullen hebben achtergelaten. Zo zorg je voor een prettig afronding voor beide partijen en begin je al met het voorbereiden van jouw camper voor de volgende huurder.

Controle camper na verhuur

Wat te doen bij schade en ongevallen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de huurder van jouw camper een ongeluk heeft gehad tijdens de verhuur of dat de camper beschadigd is tijdens de vakantie. Mede daarom controleren jullie samen de staat van de camper, zowel voor aanvang van de verhuur als bij terugkomst. Maar wat nu als er schade wordt geconstateerd?

Allereerst is het belangrijk om bewijs te hebben zodat jij als verhuurder niet op hoeft te draaien voor de beschadigingen van de huurder. Maak voldoende foto’s en stel een document op met de gerapporteerde schade. Zo is er bewijs en heb je grond voor het verhalen van de kosten op de huurder.

De kosten voor reparatie en herstel kun je doorgaans aftrekken van de betaalde borg door de huurder. Vallen de kosten hoger uit? Dan is het belangrijk hierover in gesprek te gaan. Bovendien kan een goede camperverzekering dan uitkomst bieden. Daarom wil je deze zaken goed geregeld hebben.

Eigen camper verhuren via Camper Deluxe

Ben jij geïnteresseerd in het bijverdienen door het verhuren van jouw camper? Dan kun je met de informatie in dit artikel direct aan de slag met de verhuur. Wil je jezelf liever de rompslomp van het opstellen van een advertentie en het zoeken van geïnteresseerde huurders besparen en het onderhoud, de bezichtigingen en de verhuur uitbesteden? Dan kun je jouw camper verhuren via Camper Deluxe:

Investeren in een camper waarmee 10 % rendement wordt uitgekeerd en zelfgebruik in goed overleg, bijv. 2 maanden overwinteren of korte periode in de zomer of wanneer de camper nog niet verhuurd is. Inleg waarde van een camper bijv. € 50.000,- verzekering-wegenbelasting, onderhoud, reparaties en afschrijving zijn voor rekening van Camper Deluxe.

De waarde van de camper blijft altijd gelijk aan het investeringsbedrag, bijv wilt u na 1 jaar het investeringsbedrag terug op uw rekening dan is dat mogelijk.

Camper Deluxe heeft meer dan 17 jaar ervaring met de verhuur van campers en biedt eigenaren van campers de mogelijkheid om hun camper aan te bieden op één van hun locaties. Je bepaalt zelf waar en wanneer je jouw camper wilt verhuren en Camper Deluxe regelt alles voor je. 

Bovendien betaal je bij Camper Deluxe minder commissie dan bij andere verhuurplatformen. Zo maximaliseer jij jouw opbrengsten voor een mooi potje spaargeld voor jouw volgende droomvakantie met de camper.

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

2 thoughts on “Een camper verhuren: wat is het rendement en is het de investering waard?

 1. Edward Galesloot schreef:

  Ik zou graag een luxe camper willen kopen voor de verhuur kunnen jullie mij adviseren

 2. Shawn schreef:

  Beste Edward,
  We helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via info@camperdeluxe.nl of telefonisch 0522 480 548. We horen graag van je! Hartelijke groet, Team Camper Deluxe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.