10 tips voor je eerste keer met camper op vakantie

10 tips voor je eerste keer met camper op vakantie

20220305 134738 | Camper Deluxe

Ben je van plan om met je gezin op reis te gaan met een camper? Of misschien wil je er gewoon even tussenuit en een paar dagen gaan kamperen. Hoe dan ook, je moet je goed voorbereiden voordat je de weg op gaat.

Hier zijn 10 eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat je geniet van je eerste keer op vakantie in een camper. Of je deze nu gekocht hebt of nog gaat huren. 

Doe er je voordeel mee en laat ons aan na je campervakantie weten of je er wat aan hebt gehad. Lees snel verder.

Inhoudsopgave

Tip 1: Boek je huurcamper zo vroeg mogelijk

Eigenlijk is dit de tip waar je het meeste geld mee kunt besparen. Wacht niet tot de lente, je hebt sowieso minder keus dan, maar ook de prijzen lopen op naarmate je meer richting het hoogseizoen gaat. Als je al weet dat je met een camper op pad gaat, boek ‘m dan. 

De huurprijzen zijn afhankelijk van de plaats waar je wilt reizen. Het huren van een kleine of middelgrote camper is vaak goedkoper dan het huren van een groter model. Grote campers zijn meestal groter en dus duurder.

Tip 2: Kies de juiste camper

Het is natuurlijk heerlijk om je zo vrij te voelen en voor je gevoel op elke camping aan te komen en zomaar je camper neer te zetten. Vandaag de dag is het echter in het hoogseizoen eerder regel dan uitzondering dat je van te voren moet boeken. 

Je hebt iets meer speling als je gebruik maakt van een camperplaats. Dit zijn vaak geasfalteerde plaatsen waar je met een paar andere campers staat. Soms met riolering aansluiting en meer gemakken. 

Het is een wezenlijk verschil met een campingplaats, waar je vaak iets gezelliger staat, maar als je op doorreis bent zijn de camperplaatsen wel superhandig omdat je makkelijk af en aan rijdt.

Tip 4: Maak gebruik van de handige campercontact app

Wil je nu niet voor verrassingen komen te staan of laat aankomen en nog geen plekje hebben of uberhaupt weten, dan is er de campercontact app. Zoek in de appstore op je telefoon naar deze app. 

Het is een gratis dienst waarbij je makkelijk kunt zoeken naar plaatsen waar je kunt overnachten of waar bijvoorbeeld sanidump plaatsen zijn. Dit zijn plaatsen waar je je chemisch toilet kunt legen, je vuilwater kunt lossen en waar je water kunt tappen. Superhandig voor onderweg als je met een vol toilet of vuil water zit.

Tip 5: Afmetingen en gewicht

Schrijf de lengte, breedte en hoogte van jouw camper op voordat je vertrekt. Plak het met een sticker of notitie op je dashboard. Je gaat vast bruggetjes tegenkomen of lage viaducten waarbij je je toch even ongemakkelijk voelt. Het is dan fijn om zekerheid te hebben.

Tip 6: Pas je rijstijl aan

Een camper is geen auto. Je gaat er niet heel de tijd 130km/h mee rijden en je draait ‘m ook niet zo strak door bochten heen. Neem de bochten ruim en nog belangrijker, let op de achterkant.

Omdat de campers vaak al gauw 1 of 2 meter oversteken na de achteras, kan dit enorm uitzwenken. Je vergeet dit al gauw en er is al menig bumper gesneuveld omdat iemand de lantaarnpaal niet goed gezien had of schutting. 

Tip 7: Alle kastjes goed afsluiten en losse spullen opbergen

Het is fantastisch hoe alles in kastjes past en goed stevig blijft liggen. Mits je wel de deurtjes ook echt dichtdoet en met name je laden in de keuken. Het verschilt per camper, maar het is een behoorlijke klap als je een bocht neem en opeens schieten twee lades met bestek helemaal open. Kleine moeite, hoop geluk 🙂

Tip 8: Zorg dat je camper niet te zwaar beladen is

Dit is nog wel een lastige, want hoe weet je nu of je camper te zwaar beladen is? De meeste campers kun je gewoon rijden met een B-rijbewijs. Dat betekent dat je een gewicht -volledig geladen en bepakt dus- van totaal 3500kg mag rijden.

Laten we dat eens snel uitrekenen:

– Gemiddeld gewicht camper zonder bagage: 3100kg
– 2 fietsen e-bikes = 80kg
– 1 zonneluifel = 40kg
– 2 koffers = 40kg
– koelkast gevuld = 10kg

Echter vaak gaan er ook nog wel kinderen mee, slaapzakken, beleg/brood, water, nog meer fietsen, bbq en noem maar op. Je zit zomaar over de 3500kg heen. Je kunt eventueel naar een weegbrug gaan en zo weet je het exacte gewicht.

Tip 9: Neem de fietsen mee!

Zoals hierboven al vermeldt, vaak gaan de fietsen mee. En dat is niet zonder reden. Als je even boodschappen moet doen, zeker als je even naar een grotere supermarkt wilt gaan in plaats van de campingsupermarkt, zou je eigenlijk met de camper ‘moeten’ gaan. Maar als die net mooi staat met luifel uit, dan is het veel makkelijker om de fiets te pakken. 

Ook al ben je in een kwartiertje ingepakt, het is dan toch wel fijn om even te kunnen fietsen. 

Tip 10: Controleer de gastank, chemisch toilet en watertank. En oefen thuis!

Na een lange rit aangekomen bij de camping wil je eigenlijk gewoon je stoel uitklappen en lekker gaan zitten. Het is vaak warm en dan zit je eigenlijk niet te wachten op het bladeren in een boekje om te zoeken hoe het toilet werkt, hoe je warm water krijgt en hoe je uberhaupt water krijgt.

De uitleg is vaak uitgebreid bij het ophalen en je vergeet de helft. Oefen even thuis, lees het savonds nog een keer door en jouw aankomende camper vakantie is een gegarandeerd succes!

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.