Wat kost een camper nu eigenlijk?

Wat kost een camper nu eigenlijk?

C18f | Camper Deluxe

Campers zijn erg leuk, maar niet iedereen heeft het budget om er een te kopen. Huren is een super fijne optie, maar toch.. een eigen camper echt bezitten is een droom voor velen. Maar wat kost een camper nu dan precies?

In dit artikel ga ik precies uitleggen wat een camper kost, inclusief alles van de initiële aankoopprijs tot de maandelijkse betalingen. Ik zal ook gaan over de voor-en nadelen van het bezitten van een camper versus het huren van een.

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vindt! Lees je mee?

Inhoudsopgave

We hebben een kort ander blogartikel geschreven waarin we ingaan op: “Camper huren of juist kopen?”

De aanschafprijs van een camper

Natuurlijk kun je een splinternieuwe camper kopen, of een echt oud beestje. In de praktijk blijkt dat de meeste een camper kopen tussen de 1 en 15 jaar oud. Op basis daarvan blijkt dat de gemiddelde aanschafprijs tussen de € 10.000 en € 75.000 ligt. 

Neem de aanschafprijs mee in de berekening van de kosten

Het is wel zo eerlijk om de aanschafprijs mee te nemen in het kostenplaatje. Het kan natuurlijk dat je ervoor gespaard hebt, en dat je geen lening hebt hoeven afsluiten. Chapeaux! Maar er wordt veelvuldig geleend en daar moet je rente over betalen. 

Dat niet alleen, elk jaar wordt de camper minder waard. Als je een occassion camper koopt van € 50.000, dan kun je zomaar 5 tot 10% afschrijven per jaar. Dat is dus zomaar € 2.500 tot € 5.000 per jaar. Ofwel zo’n € 200 tot € 400 per maand.

Onderhoud van de camper

Een caravan zet je neer in de stalling, je controleert de banden en je gaat weer op reis. Natuurlijk kun je die nog laten controleren, maar in de basis komt het daar op neer. Een tent is nog eenvoudiger.

Een camper is echt een voertuig, met alle complexiteit die daarbij komt kijken. Ook de APK-keuring is nodig en jaarlijks onderhoud aan de motor. 

Gemiddeld genomen ben je zo’n € 500,- per jaar aan onderhoud kwijt aan een camper.

Stalling van de camper

Als je één van de gelukkigen bent die een overdekt stallingplekje hebt kunnen vinden, gefeliciteerd! Er is een serieus tekort aan stallingen en de prijzen lopen hierdoor ook op. Gemiddeld genomen wordt er € 50 per maand betaald om jouw camper veilig en beschut op te slaan. 

Camperverzekering

De prijs hiervan hangt af van waar jij een goed gevoel bij hebt. Zie het als een hypotheek, neem je een rentevaste periode van 5 of liever van 20 jaar? Neem jij als verzekering een all-risk verzekering, of liever een WA of WA+?

Dat hangt ook van het voertuig af. Het heeft soms qua kosten geen zin om een oudere camper all-risk te verzekeren, dan ben je met een WA+ al veel beter af. 

Qua kosten horen we gemiddeld dat de kosten zo rond de € 50 per maand zijn.

Voor meer over verzekeringen lees je ons andere blog: camper verzekering.

Wegenbelasting

Net zoals een auto, betaal je ook voor een camper wegenbelasting. Je kunt er ook voor kiezen om de camper te schorsen. Dan betaal je tijdelijk geen wegenbelasting, handig in de winter bijvoorbeeld.

Gemiddeld betaal je al gauw € 239,- per kwartaal, laten we € 80 als maandelijkse kostenpost nemen.

Pechhulp

Vind je het fijn om een soort backup te hebben mocht er iets niet goed zijn, dan kun je bijvoorbeeld een pechhulp abonnement nemen. Bij de ANWB betaal je dan € 11,60 per maand. Hiernaast vragen ze nog een paar euro extra voor een camper in heel europa. We ronden deze kosten af op € 15,- per maand.

Brandstofkosten

Neem je deze kosten wel of niet mee? Als je met de auto zou gaan, zou je ook die kosten maken. Toch is er wel een verschil. 

Vandaag de dag kost een liter diesel € 2,10 gemiddeld. Een camper rijdt gemiddeld 1 op 10, dat inhoudt dat je 1 liter verbruikt per 10 km. 

Als je dus een knappe route rijdt door Noorwegen, zit je zomaar aan 5.000km, dat is dus 500 liter. Met de huidige prijzen ben je dan dik € 1.000 kwijt. 

Kosten van een gasfles

Wist je dat de prijs van een gasfles 100% is gestegen in 2022 ten opzichte van 2021? 

Voor huidige prijzen kun je kijken op de benegas website. Maar een Benegas Light 7,5kg kost € 55,- om te vullen eenmalig. 

Alles op een rij

In de bovenstaande punten zijn we kort ingegaan op de kosten, zowel vaste- als variabele waarmee je met een camper te maken hebt.

Natuurlijk wil je hier niet altijd bij stil staan, maar het is goed om dit van te voren te weten. Als je alles goed hebt berekend en nu nog beter weet dat het kopen van een camper helemaal boven je verlanglijstje staat, fijn! Als je nog wat twijfelt raden we altijd aan om eerst een camper te huren

We hebben bij Camperdeluxe een behoorlijk aantal in de verhuur staan en voor ieder stel of gezin hebben we een geschikt model. Tot snel!

Contact opnemen met Camper Deluxe

Heb je vragen of hulp nodig bij het kopen van een oude camper? Je kan telefonisch of per mail contact met ons opnemen. 

Op onze contactpagina kan je ook een bericht sturen via ons contactformulier. 

We helpen je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.